DOBAR POSAO

Rusiji stiže 13.7 milijardi eura od izvoza nafte i plina: ‘Sve ćemo potrošiti, dio na ofenzivu‘

Ranije smo dio tog novca od nafte i plina stavljali u zalihe, ali ove godine ćemo ga u cijelosti potrošiti, rekao je ministar financija

Ruski ministar financija Anton Siluanov

 /Sputnik Via Afp

Rusija treba dobiti još 13,7 milijarda eura od svog izvoza ugljikovodika u 2022., kojega će dio namijeniti za nastavak ofenzive u Ukrajini, rekao je u petak ruski ministar financija.

"Ocjenjujemo da bi dodatni prihodi od ugljikovodika mogli iznositi do 13,7 milijarda eura, pokazuju procjene koje smo izradili s ministarstvom gospodarskog razvoja", rekao je Anton Siluanov u razgovoru koji je prenosila televizija.

"Ranije smo dio tog novca od nafte i plina stavljali u zalihe, ali ove godine ćemo ga u cijelosti potrošiti", rekao je.

"Omogućit će nam da više novca damo umirovljenicima, obiteljima s djecom i za posebnu operaciju" u Ukrajini, dodao je. "Imamo sredstva", istaknuo je ministar.

Zahvaljujući ponajprije veoma visokoj cijeni plina, Rusija trenutačno ubire rekordne prihode od prodaje ugljikovodika koji su uglavnom izuzeti od sankcija uvedenih Moskvi zbog njezine ofenzive u Ukrajini.

Zemlje Europske unije nastoje smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, ali se zasad nisu uspjele dogovoriti o postupnom prekidu kupnje ruske nafte jer Mađarska blokira prijedlog naftnog embarga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 06:18