IGOR KONAŠENKOV

Rusima je svakodnevica bez ovog čovjeka zadnjih 10-ak dana nezamisliva: Od njega su prisutniji tek Putin i Lavrov...

O glasnogovorniku Ministarstva obrane Ruske Federacije malo se zna, a on pitanja o sebi ili izbjegava ili se pravi da ih ne čuje

Igor Konašenkov svaki dan jasnim, jednoličnim glasom objašnjava ”rusku stranu rata”

 Russian Defence Ministry/AFP

Otkad je počeo rat u Ukrajini, na televizijskim ekranima svakodnevno, uz kartu ratnih djelovanja, vidimo strogog oficira ruske vojske koji jasnim, jednoličnim glasom objašnjava "rusku stranu rata". Sjedokosi čovjek s naočalama, general-major Igor Konašenkov, više je nalik srednjoškolskom profesoru tjelesnog odgoja ili omiljenom treneru hrvačkog sveučilišnog kluba nego glasnogovorniku ministarstva obrane u jeku ruske agresije na Ukrajinu. No, on je, prema napucima ruskim medijima, uz predsjednika Vladimira Putna i Putinova ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, treći u nizu izvora informacija koji se smiju koristiti ako se ne misli potpasti pod novi zakon o "širenju lažnih vijesti o djelovanju ruske vojske", po kojem se može završiti u zatvoru i do 15 godina ili na preodgoju ili na prisilnom radu.

O Konašenkovu se malo zna, pogotovo o njegovu privatnom životu, koji je obavijen velom tajne.

U ruskom javnom prostoru nema puno biografskih podataka o Konašenkovu i njegovu podrijetlu, a kažu i da izbjegava ili se pravi da ne čuje - pitanja o tome. Zna se da je rođen 1966. godine u Kišinjevu, tada glavnom gradu Moldavske SSR, i to, čini se prema prezimenu, u ukrajinskoj obitelji. Neki ruski mediji pišu da izbjegava govoriti o svojim roditeljima te da, osim najosnovnijih podataka o školovanju i vojnom napredovanju, nema toga puno.

Uoči samog kraja SSSR-a s odličnim je uspjehom završio vojno učilište za protuzračnu obranu u ukrajinskom gradu Žitomiru, koji je trenutno pod ruskim raketnim napadima. Nakon toga završio je prestižnu rusku Akademiju za protuzračnu obranu "Maršal Žukov" u gradu Tveru (u sovjetskim vremenima grad se zvao Gorki, prema književniku Maksimu Gorkom).

No, zanimljivo je da se uskoro prebacuje u "informativnu i medijsku službu" ministarstva obrane Rusije, zbog čega 2006. godine završava Akademiju Generalštaba ruske vojske i ostaje u sferi "medija" te od 2011. do 2017. vodi Upravu za informiranje i odnose s medijima ruskog ministarstva obrane. Široj svjetskoj javnosti postaje poznat kada, kao sada, objašnjava ruska vojna djelovanja u Siriji nakon ruske intervencije u toj zemlji 2015. Zanimljivo da je samo dan prije početka rata u Ukrajini Konašenkov "promoviran" u čin general-majora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:36