ZATVARANJE OBRUČA

Rusima prijeti krah u Bahmutu, a već ih je stigla nova nevolja: Storm Shadow već je u akciji?

I bivši agent FSB-a i ruski vojni bloger Igor Girkin upozorava da bi Ukrajina uskoro mogla napasti ruske teritorije

Ukrajinski tenk

 Dimitar Dilkoff/Afp

Subota 13. svibnja ujedno je bio 444. dan od početka ruske agresije na Ukrajinu. Sudeći po reakcijama s fronte, Rusi su u sve težoj situaciji, a tek slijede najvažnije bitke.

Tijekom posljednja tri dana protuofenzivnih akcija ukrajinska snage su oslobodile dvadesetak kvadratnih kilometara u okolici Bahmuta, a nastavak njihovog napredovanja priznao i Wagner. Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci Oružane snage Ukrajine provode relativno veliku protuofenzivu, ali zasad samo u spomenutom području. Najprije je 9. i 10. svibnja, 3. zasebna tenkovska brigada Oružanih snaga Ukrajine (nekadašnji "Azov") istjerala s mostobrana kanala Severski Donjec-Donbas jedinice neiskusnih mobiliziranih pripadnika 72. motorizirane streljačke brigade Ruske Federacije, a zatim su operacije proširene sjeverno i južno od Bahmuta. Na internetu se mogu pronaći snimke pripadnika 3. brigade, na kojima oni ulaze u osvojene rovove u kojima leže poginuli ruski vojnici.

Sve ovo otvara pitanje radi li se o početku dugo najavljivane ukrajinske ofenzive kao što su to već navečer 11. svibnja počeli objavljivati mnogi Telegram kanali koji podržavaju rusku invaziju. Tako je vojni bloger Jevgenij Podubni najavio da je ukrajinska vojska "započela operaciju okruživanja" ruskih snaga u smjeru Bahmuta, kao i da je uspjela probiti rusku obranu u blizini Soledara, koji su Rusi osvojili u siječnju. "Pretpostavit ćemo da je neprijateljska protuofenziva počela", napisao je. S ovom se ocjenom složio i drugi propagandist, "vojni časnik" Semjon Pegov, rekavši da su Oružane snage Ukrajine krenule u napad u pravcu Gorlovke. Podubni je također napisao da su u blizini Harkova "kolone vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine išle cijeli dan prema granici s Belgorodskom oblašću". Možda najpoznatiji ruski bloger, Aleksandar Kots također je podijelio slične informacije na svom telegram kanalu.

image

Jevgenij Prigožin

Na to je reagiralo Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavom u kojoj se naglašava da "izjave koje su plasirali pojedinačni Telegram kanali o "probojima obrane" koji su se dogodili na različitim dijelovima linije dodira, ne odgovaraju stvarnosti." Ali već u petak je Ministarstvo obrane u svom izvješću potvrdilo izvješća o pokušaju ofenzive ukrajinske vojske kod Bahmuta, koja je navodno zaustavljena. Skoro istovremeno napao ih je Jevgenij Prigožin, šef Wagnera. Prema Prigožinu, trupe Ministarstva obrane prestale su blokirati cestu koja vodi od Bahmuta do pozadinskog položaja ukrajinske vojske u gradu Časiv Jaru. "Danas je neprijatelj u potpunosti oslobodio cestu Časiv Jar-Bahmut, koju smo donedavno blokirali. Sada će neprijatelj moći koristiti tu cestu, a drugo, zauzeli su taktičke uzvisine s kojih se vidi Bahmut", izjavio je Prigožin u videu.

I bivši agent FSB-a i ruski vojni bloger Igor Girkin upozorava da bi Ukrajina uskoro mogla napasti ruske teritorije. "Možda je ofenziva već počela ili će uskoro početi. Podsjećam vas, predvidio sam glavni napad na frontu u Zaporižju, sporedni na Herson i moguće na Donjeck", kazao je Girkin, koji mjesecima tvrdi kako će ukrajinska ofenziva razbiti rusku obranu.

U petak su Ukrajinci na južnom dijelu bahmutskog ratišta još više potisnuli ruske linije dok su na sjeveru napali Ruse u blizini ceste Hromove-Časiv Jar. Oni su se potom pregrupirali te napali po dvije linije potiskujući neprijatelje natrag prema Berhivki. Čini se da je namjera ukrajinskih oružanih snaga probiti se do Dubova-Vasilievke i Berhovke, a možda i razbiti rusku obranu Bahmutu i time presjeći mogućnost bilo kakve ruske ofenzive u Donbasu, odnosno na području od Bahmuta do Slavjanska.

Ali za sada je prerano govoriti o ozbiljnoj krizi u ruskoj obrani, a i dalje ima dosta nejasnoća. Kako upozorava portal Meduza, zapovjedni plan Oružanih snaga Ukrajine još nije jasan. Zapadni stručnjaci smatraju da bi napadi kod Bahmuta mogli biti početak ili pripremni događaj veće ofenzive. Možda ukrajinsko zapovjedništvo želi prisiliti rusku vojsku da prebaci rezerve u blizini Bahmuta kako se te rezerve ne bi mogle koristiti za odbijanje buduće ofenzive Oružanih snaga Ukrajine u drugim smjerovima. Ali ne može se isključiti da ukrajinska vojska jednostavno pokušava ublažiti situaciju trupa, koje se još uvijek bore da zadrže napad na Bahmut.

Osim toga, Ukrajinci su granatirali Luhansk i Melitopolj. U Luhansku su izbili veliki požari u dva industrijska postrojenja, dok je u velikom dijelu Melitopolja nestalo struje. Sumnja se da su u pitanju novo isporučene britanske teške rakete dugog dometa Storm Shadow. Proruski izvori tvrde da je u jutrošnjem udaru na Luhansk pogođena zgrada Ministarsva unutarnjih poslova tzv. Luhanske narodne republike, koja se od 2015., koristi i kao vojarna.

image

Ukrajinski vojnici s dronom

Sergey Bobok/Afp

Proruska "Vlada" okupiranih dijelova regije Harkiv pozvala je lokalno stanovništvo da napusti to područje na neko vrijeme, stoji u poruci na Telegram kanalu "vlasti" regije. "Zbog sve češćih slučajeva granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine i kako bi se izbjegle žrtve među civilima, vojno-civilna uprava regije Harkov preporučuje da napustite teritorij naše regije na neko vrijeme dok se ne uspostave povoljni uvjeti za život", stoji u poruci. Prošli tjedan su proruske vlasti u okupiranom dijelu zaporiške regije, također su evakuirale žitelje 18 sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:19