GOMILAJU SE GUBICI

Rusima u 26 sati oboreno 5 aviona, 4 helikoptera i dron, Ukrajinci zarobili pilota kojeg prati zao glas iz Sirije

Zarobljen je pilot, bojnik Krasnojarcev, koji se za ruskih vojnih operacija u Siriji fotografirao uz predsjednika Vladimira Putina

Ukrajinci projektilom obaraju ruski helikopter

 Defense Ministry Of Ukraine

Subota je bila jedan od najgorih dana za Rusko ratno zrakoplovstvo, tijekom kojeg su gotovo sigurno izgubili najmanje deset letjelica - devet vojnih aviona i helikoptera te jednu bespilotnu letjelicu.

Na temelju javno dostupnih informacija - geolociranih fotografija s bojišnice u Ukrajini - timovi stručnjaka za obavještajne informacije s bloga Oryx popisali su sva potvrđena obaranja 5. ožujka ove godine.

U samo 26 sati, ruske su snage izgubile jedan Su-30SM višenamjenski borbeni mlažnjak, dva Su-34 lovca-bombardera, dva Su-25 mlažnjaka za blisku potporu pješadiji, dva Mi-24/35 napadačka helikoptera, dva Mi-8 transportna helikoptera te jednu bespilotnu letjelicu tipa Orlan-10.

Prema pojedinim izvorima, jedan od pilota mlažnjaka Su-34, oborenog iznad Černihiva, preživio je uništavanje svoje letjelice te je zarobljen ubrzo nakon što je sletio padobranom. Navodno je riječ o bojniku Krasnojarcevu koji se za ruskih vojnih operacija u Siriji fotografirao uz predsjednika Vladimira Putina s drugim pilotima Su-34 zrakoplova, koji su sudjelovali u ruskim zračnim napadima na pobunjeničke položaje u toj državi.

Na snimci koja je objavljena ovaj vikend, ukrajinske snage ispitivale su okrvavljenog Krasnojarceva koji je tvrdio da nije znao da napada civilne mete.

Kopilot Krasnojarceva Su-34, koji se također katapultirao iz zrakoplova, navodno je ubijen pri pokušaju zarobljavanja.

Još jedan Su-34 oboren je iznad ruralnog područja, prema fotografijama komada olupine, no njegova točna lokacija, kao ni sudbina njegovih pilota, nije poznata.

Još jedna snimka koja je tijekom vikenda kružila internetom prikazivala je obaranje ruskog napadačkog helikoptera, Mil-24/35. Na snimci se jasno vidi kako je helikopter u niskom letu oboren ručnim protuzračnim sustavom. Još je jedan Mil-35 oboren na drugoj, zasad nepoznatoj lokaciji.

Pješadijskim protuzračnim sustavom oboren je i Su-30SM, najvjerojatnije starim sovjetskim lanserom Igla-1, nedaleko od Mikolajiva.

I njegov se pilot katapultirao iz zrakoplova te su ga zarobile ukrajinske snage.

Najmanje jedan Mi-8 transportni helikopter oboren je, vjeruje se, na širem području Odese, a lokacija obaranja Orlan-10 bespilotne letjelice nije poznata, no na fotografijama se daju jasno razaznati ostaci tog drona koji služi za izviđanje i elektroničko ratovanje.

Iako Ukrajina raspolaže i jačim protuzračnim sustavima, subotnji rezultati pokazali su da se protiv ruske avijacije može učinkovito braniti i pješadijskim raketama, koje zapadne države nastavljaju slati Ukrajincima u većoj količini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 19:15