PRIGOŽIN: KONAČNI PAD?

Ruska armija ga je skroz ‘odsjekla‘, a ozbiljno se zamjerio ključnom čovjeku iz sjene...

Dok traju ljute dvorske borbe u Kremlju, Putin se pravi neutralan i pušta da sukob eskalira

Jevgenij Prigožin

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Obračun vođe ruske paravojne plaćeničke vojske Wagner, Putinova suradnika Jevgenija Prigožina i ruskog armijskog vrha dosegnuo je vrhunac, a kremaljski velmoža Putin pravi se "neutralan" i pušta da sukob eskalira. Naime, u presudnim trenucima borbe za Bahmut, 90-ak km od Donecka, kada se činilo da će Prigožinovi "psi rata" nakon osam iscrpljujućih mjeseci borbi zauzeti grad te time otvoriti put ka važnijim strateškim ciljevima, Kramatorsku i Slovjansku, došlo je do neočekivanog zastoja, pa možda čak i obrata.

Prigožin se u javnom obraćanju požalio da mu Armija uskraćuje opskrbu streljivom i oružjem te da su na terenu neke njegove postrojbe morale odstupiti ili su bile likvidirane jer su ostali bez municije. "Preostaje mi samo tražiti naoružanje putem medija", napisao je na svom Telegram kanalu, što je protumačeno više kao poruka Putinu da nešto učini nego kao stvarni "vapaj" za streljivom. Osim toga, rekao je kako je "odsječen od svih vojnih komunikacijskih kanala" i da nema ni telefonsku ni bilo kakvu vezu s vojnim stožerom, upravo zato da ne traži oružje, a blokiran mu je, tvrdi, i dostup svim državnim i vojnim institucijama koje, kaže, "donose odluke" te ne može komunicirati niti s armijskim štabom na terenu. Stoga Prigožin i prijeti da ako se Wagner povuče, mogla bi se urušiti cijela fronta na bahmutskom pravcu, a bojišnica bi se mogla protegnuti i do same ruske granice, pa i preko nje, kaže Prigožin, a prenosi ga portal Hvylya.

Igre prijestolja

Osim ratnih igara u Ukrajini, unutar Kremlja očito traju i nemilosrdne igre prijestolja i dvorske spletke. Je li Putin Prigožina pustio niz vodu ili je to tek uhodani igrokaz, vidjet će se za koji dan, ali sigurno je da se u Kremlju lome koplja oko uloge i moći Prigožina koji je, čini se, zagrizao više nego što može otvoriti usta.

Bio je jedan od najžešćih kritičara vojnog vrha i ministra obrane Sergeja Šojgua i šefa generalštaba Valerija Gerasimova. Zadnjih nekoliko dana u javnosti su se pojavljivali videouraci wagnerovaca, navodno sa same linije bojišta u Bahmutu, koji traže streljivo, ali i psuju i vrijeđaju generala Gerasimova i optužuju ga da je on krivac za to. Obje sukobljene strane, i vojska i Wagner, bore se za Putinovu naklonost, a Prigožin nije skrivao niti svoje velike političke ambicije - od toga da on bude ministar obrane, preko najave o osnivanju vlastite stranke, a neki su čak spekulirali da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima 2024. godine, što je direktni izazov Putinu. Naime, na lažni "megdan" Putinu može se samo u dogovoru s njim i njegovim ljudima, tek kao izborna dekoracija, a ne ozbiljna izborna utrka. Ljudi, budimo ozbiljni.

Neovisni ruski vojni analitičar Jurij Fjodorov za TV postaju Nastojašćeje vremja kaže da je Prigožin postao konkurent ne samo vojsci nego i cijelom represivnom aparatu, a posebno je išao na živce Nikolaju Patruševu, prvom Putinovu obavještajcu koji se zalaže za potpunu kremaljsku kontrolu nad represivno-obavještajnim aparatom. Prigožin je pak, na Bahmutu želio pokazati Putinu da je on efikasniji od Armije, premda je Bahmut postala prava klaonica - prema nekim ozbiljnim obavještajnim podacima, u tim borbama u prosjeku je dnevno ginulo oko 500 do čak 700 Rusa na oko 100 do 150 Ukrajinaca! Ruski portal Topwar piše da je sukob Wagnera i Armije zabrinjavajući za stanje na bojištu jer, kako kažu, može usporiti ili čak dovesti u pitanje "pad" Bahmuta te omogućiti Ukrajincima da srede obranu, i to u trenutku kada su se počeli povlačiti i kada se činilo da je grad pred zauzećem.

Treba li braniti Bahmut?

Predsjednik Volodimir Zelenski bio je sklon povlačenju iz Bahmuta, pa i američki vojni analitičari smatraju da je obrana praktički strateški nevažnog i potpuno uništenoga grada nepotrebna, jer može potkopati važnije ukrajinske ofenzive i planove (one na jugu), no on je poslušao šefa svoga generalštaba, generala Zalužnog, i odlučio braniteljima pomoći koliko može.

Zanimljivo da Fjodorov kaže da nisu samo konkurencija, suparništvo i namjerno podrivanje Prigožina razlozi za neopskrbu naoružanjem Wagnera. Naime, on smatra da je razlog i u posustajanju ruske vojne industrije koja ne može nadomjestiti toliki rashod municije koliko su Rusi dosad trošili u ratu. On kaže da su ruske snage dnevno ispaljivale i do 60 tisuća granata, a sada je primjetno da su to smanjile za gotovo deset puta. Konačno, podsjetimo da je njemački vojni analitičar, pukovnik Ralph Thiele iznio podatak da Rusi troše više streljiva na dan nego što ga zemlje EU proizvedu u mjesec dana!

No, kako bilo, od svađa i natezanja između ruske vojske i plaćenika Ukrajina može imati koristi, a sada je evidentno da se naredba Putina o zauzimanju cijelog Donbasa do kraja ožujka ili početkom travnja teško može ostvariti. Putin pribjegava novoj strategiji - otezanju rata, jer smatra (neki i u Moskvi misle da je to političko samoubojstvo) da vrijeme radi za njega i da ima potencijala ratovati godinama, dok potpuno ne devastira Ukrajinu, a Zapad "uvjeri" da nema smisla pomagati Kijevu jer ih to iscrpljuje. Teško je u to povjerovati, ali do ljeta bi puno toga moglo biti jasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19