PREKID VATRE

Ruska državna televizija objavila: ‘Točno u podne počinje božićno primirje!‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je odbacio samu ideju, rekavši da je primirje motivirano planom da se iz Moskve dopreme dodatne snage

Rat u Ukrajini

 Ihor Tkachov/Afp

Ruski jednostrani prekid vatre službeno je započeo u podne po moskovskom vremenu, javlja ruska državna TV.

Prekid vatre navodno je motiviran time kako bi se ruskim vojnicima omogućila proslava pravoslavnog Božića. Prvi ruski državni TV kanal izvijestio je:

"Danas u podne duž čitave linije fronte stupio je na snagu režim prekida vatre. Trajat će do kraja 7. siječnja."

Podsjećamo, Moskva je već kritizirana jer primirje nije i ponudila 25. prosinica. Mnogi promatrači špekuliraju da pravi cilj ovog primirja nije omogućiti ruskim vojnicima odmor nego pregrupirati snage i zaustaviti napredovanje ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je odbacio samu ideju, rekavši da je primirje motivirano planom da se iz Moskve dopreme dodatne snage kojima će cilj biti zaustaviti ofenzivu ukrajinskih snaga u Donjecku i širem istočnom području Donbasa.

"Žele iskoristiti Božić kao paravan, da zaustave napredovanje naših momaka u Donbasu i dovedu opremu, streljivo i mobilizirane trupe bliže našim položajima”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju u četvrtak navečer.

Zelenski, oštro govoreći na ruskom, a ne na ukrajinskom, poručio je da će rat završiti onda kad se okonča ruska agresija.

"Rat će završiti kad vaši vojnici odu ili kad ih mi izbacimo!", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:50