OVISNI O NAFTI

RUSKA EKONOMIJA U OSJETNOM PADU Sve niža cijena barela nafte načela Putinovo carstvo

 Reuters / EPH

Ruska ekonomija smanjila se za 3.7 posto u 2015. godini, objavila je ruska državna agencija za statistiku, a prenosi BBC . Detaljnije brojke kažu da je maloprodaja pala za 10 posto, a investicije za 8,4 posto, što je zajednički dalo najgore rezultate od 2009. godine.

Glavni razlog za ovako loše rezultate je pad cijena nafte, o čijem izvozu je rusko gospodarstvo previše ovisno, što je činjenica koju Putin u 15 godina svoje vladavine nije promijenio. U zadnjih 15 mjeseci cijena nafte pala je za 70 posto, što će prije svega osjetiti državni budžet za 2016. koji je rađen na pretpostavci da će barel nafte koštati 50 dolara, a ne 30, koliko mu je trenutna cijena (s tendencijom pada).

Osim nafte, razlog za slabije rezultate ruskog gospodarstva su i međunarodne sankcije zbog aneksije Krima, ali ne u tolikoj mjeri. Rusija još nema problem nezaposlenosti, koja je bila 5.8 posto u prosincu 2015. godine, ali bi se mogla suočiti s visokom stopom inflacije rublje - već sada su realne plaće pale za deset posto po nekim procjenama.

U međuvremenu, jedini kojima rezultati ne padaju su stranci - McDonald's je tako objavio da će sljedeće godine otvoriti čak 60 novih restorana u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:49