SNAŽNO PRIJATELJSTVO

Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole i taktičke vježbe na Pacifiku: ‘Zadatak je održati mir‘

Posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere

Ilustracija

 /Sputnik Via Afp

Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom oceanu, priopćilo je u četvrtak rusko ministartsvo obrane, čime se produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga dok se njihovi odnosi s zapadnim zemljama pogoršavaju.

U priopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere.

‘‘Zadatak spomenutih patrola jest ojačati pomorsku suradnju između Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih gospodarskih objekata dviju država‘‘, dodaje se u priopćenju.

Kineski predsjednik X Jinping u četvrtak će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu kako bi razgovarali o stanju u Ukrajini i na Tajvanu. Bit će to prvi inozemni sastanak kineskog čelnika u zadnje dvije godine.

Osnaživanje partnerstva ‘‘bez ograničenja‘‘ između rastuće supersile Kine i zemlje bogate prirodnim resursima Rusija predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju sa odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izvele su u listopadu prošle godine, u zapadnom dijelu Tihog oceana, što nije prošlo nezapaženo od strane Japana koji je njihove manevre nazvao "neuobičajnim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2022 09:30