UKRAJINA SVE MIJENJA

Ruska invazija Dansku natjerala na reviziju odluke stare 30 godina: ‘Idemo na referendum!‘

Zastupnici su pozvali da se povisi proračun za obranu i ukine izuzeće iz Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a

Danska vojska/Ilustracija

 Henning Bagger/AFP

Danska će 1. lipnja održati referendum o sudjelovanju u zajedničkoj europskoj obrambenoj politici, nakon ruske invazije na Ukrajinu, gotovo 30 godina nakon što su Danci odlučili ostati izvan te sheme EU-a, objavila je u nedjelju danska premijerka Mette Frederiksen.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u invaziju na Ukrajinu, danski zastupnici pozvali su da se povisi proračun za obranu i da se ukine izuzeće iz Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a (CSDP).

"Nadamo se da će svi Danci poduprijeti" ukidanje tog izuzeća, koji tradicionalno drži tu skandinavsku zemlju, članicu NATO-a, izvan politike EU-a u vojnoj domeni.

"Povijesni trenuci pozivaju na povijesne odluke", rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare, pozivajući da se ukine to izuzeće koje je na snazi gotovo 30 godina.

image

Mette Frederiksen

Martin Sylvest/AFP

Danska je 1992. dobila izuzeća iz nekih politika EU-a, među kojima su uvođenje eura i europska obrambena i sigurnosna politika, nakon što je odbila Sporazum iz Maastrichta. Dobivena izuzeća omogućila su vladi da organizira novi referendum godinu dana kasnije, na kojem su Danci rekli 'da'.

Predviđa se i povećanje za obranu kroz sljedeće godine kako bi se dostigao cilj NATO-a o izdvajanju za obranu od 2 posto BDP-a, najavila je premijerka. Kopenhagen će također nastojati, što je prije moguće, "postati neovisan o ruskom plinu", dodala je.

Najavljeni referendum bit će deveti o europskim pitanjima od ulaska te zemlje u EU 1972.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 06:46