HOLIVUDSKI BLOCKBUSTER

Ruska kina pribjegavaju totalnom očaju da bi prikazali novi ‘Avatar‘: Biste li ikad kupili ulaznicu za ovakav aranžman?

Kina u Rusiji od početka rata u Ukrajini prolaze teško razdobljE

Vladimir Putin, Avatar: Put vode

 /Afp/ Profimedia

Suočena s propašću zbog izostanka holivudskih hitova s repertoara, ruska kina pribjegavaju očajničkim idejama u pokušaju da zadrže publiku i održe se na životu. Portal Meduza opisuje na koji način ruska kina prkose inozemnoj blokadi i domaćim ograničenjima te kako na kreativan način ipak uspijevaju prikazati aktualni veliki hit iz radionice Jamesa Camerona - nastavak "Avatara" koji je užario svjetske kino blagajne, a jako ga žele pogledati i Rusi.

Kako bi ilegalno prikazali "Avatar: Put vode", kina u Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i Krasnojarsku koriste kopije primljene iz prijateljskih zemalja, poput Kazahstana, što im omogućuje prikazivanje filma dobre kvalitete i s ruskom sinkronizacijom, piše Meduza.

Neka kina primjenjuju druge trikove. Ponekad projekcije prikazuju kao besplatno zagrijavanje prije prikazivanja ruskog kratkog filma, zbog čega su neki ruski filmovi zgrnuli pravo bogatstvo na ulaznicama.

Međutim, nastavak "Avatara" Rusi sve do 12. siječnja neće pronaći na plakatima najvećih ruskih lanaca, piše Meduza.

Naime, dogovor je pao da se Cameronov film objavi ilegalno, bez licence nakon praznika, navodi The Movie Distributor‘s Bulletin, a prenijela je Meduza. Razlog za to je jednostavan. Za vrijeme praznika publika će ionako otići u kina, a odgoda velike premijere omogućit će velikim kino lancima da duže zarađuju.

Kina u Rusiji od početka rata u Ukrajini prolaze teško razdoblje.

Naime, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu veliki broj stranih tvrtki i brendova napustio je rusko tržište - privremeno ili trajno. Isto su učinile i sve velike holivudske filmske korporacije, uključujući Disney, koji je vlasnik prava na "Avatar" od 2017. godine. Za holivudske studije udio prihoda od ruskih blagajna nije značajan - prema podacima Warner Bros. Pictures, čini oko 5% cjelokupnog međunarodnog tržišta.

No, za ruske kinematografije vrijedi upravo suprotno - bez popularnih stranih filmova teško će preživjeti na duge staze.

Prema posljednjim podacima Udruge vlasnika kina, od početka 2022. zatvoreno je čak 41% kina u Rusiji. Glavni razlog je nedostatak sadržaja, domaći filmovi ne mogu u potpunosti nadoknaditi prazninu nastalu nakon odlaska holivudskih studija.

Kao odgovor na vanjske sankcije ruske su vlasti odlučile uvesti "prisilno licenciranje" sadržaja. Vladimir Putin je o tome u svibnju potpisao ukaz. Prema tom dokumentu, kina moraju prebaciti plaćanje vlasnicima filmskih prava na poseban ruski račun kojemu strane firme nemaju pristup. Nacrt zakona o "prisilnom licenciranju" je u Dumi od kolovoza - i još uvijek nije stigao ni do prvog čitanja, objašnjava Meduza. A kina operiraju u sivoj zoni.

Tijekom cijele godine ruski filmski studiji, filmske mreže, vlasnici internetskih kina i drugi predstavnici industrije u Ruskoj Federaciji tražili su pomoć od države u različitim oblicima. Među ostalim, nudili su oslobađanje kina od bilo kakve odgovornosti u slučaju ilegalnog prikazivanja stranih filmova. Te se rasprave nisu odnosile samo na "prisilne licence", nego i na prikazivanje filmova bez distribucijske potvrde, koju inače svakom filmu izdaje Ministarstvo kulture. Ništa nije dogovoreno.

Međutim, neka ruska kina od proljeća riskiraju i pokušavaju prikazivati ​​velike premijere bez licence.

I zato su se unatoč odlasku holivudskih predstavnika nastavak "Doctor Strangea", "Top Gun: Maverick" i drugi "Black Panther" mogli vidjeti ove godine na ruskim velikim platnima. Ova praksa širi se i na "Avatar: Put vode", koji publika željno iščekuje.

Njegovo prikazivanje u Rusiji, prema pisanju Meduze, trebalo je započeti jučer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:59