TEŠKO OZLIJEĐENI

Ruska novinarka i odvjetnik divljački napadnuti u Čečeniji: ‘Polomili su joj prste, obrijali glavu...‘

Fotografija Milashine objavljena na društvenim mrežama prikazuje novinarku kako sjedi na bolničkom krevetu
 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Istaknuta ruska novinarka i odvjetnik pretrpjeli su ozbiljne ozlijede uslijed napada u kojem je nekoliko maskiranih muškaraca prisilno zaustavilo njihov automobil. Incident se dogodio u ruskoj regiji Čečeniji u utorak, prenosi Al Jazeera.

Elena Milashina, poznata novinarka lista Novaja Gazeta, putovala je s odvjetnikom Alexanderom Nemovom u čečensku prijestolnicu Grozni iz lokalne zračne luke kad su napadnuti. Milashina i Nemov planirali su prisustvovati sudskom ročištu kasnije u utorak, a sada se nalaze u bolnici u Groznom.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Napadači su obrijali Milashinu glavu, slomili joj nekoliko prstiju i prekrili joj glavu zelenom bojom, poručili su iz grupe za zaštitu ljudskih prava Memorial.

- Izudarali su ih nogama po licu, prijetili im smrću, držali im pištolj uz glavu, također su im oduzeli i razbili opremu. Dok su ih tukli, poručili su im da su upozoreni i da se gube odande te su im zabranili da išta pišu, rekli su iz Memoriala.

Fotografija Milashine objavljena na društvenim mrežama prikazuje novinarku kako sjedi na bolničkom krevetu licem prekrivenim zelenom bojom, obrijane glave te zavojima na lijevoj i desnoj ruci.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

- Elena Milashina ima slomljene prste, ponekad gubi svijest i ima modrice po cijelom tijelu, dok je Nemov uboden u nogu, kažu iz Memoriala.

Napadači su im jasno dali do znanja da su kažnjeni zbog svog aktivizma i izvještavanja. U Čečeniju su doputovali kako bi pratili sudsku presudu Zaremi Musayevoj, Čečenki optuženoj za napad na policajca.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski sud prošle je godine Novaji Gazeti oduzeo medijsku dozvolu za što je njen voditelj Dmitry Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao da je politički motiviran potez. U toj medijskoj firmi šest je novinara i suradnika izgubilo život od 2000. godine, uključujući i istraživačku novinarku Annu Politkovskayu - žestoku kritičarku politike Kremlja koja je ubijena 2006. godine.

Milashina je slijedila njene korake fokusirajući se na kršenje prava u Čečeniji i završila polomljena. Neki ruski zastupnici i moskovski dužnosnici osudili su napad i zaključili da ga treba istražiti.

Državna novinska agencija RIA citirala je Mohamada Ahmadova, čečenskog senatora, koji je rekao da vjeruje da će čečenski čelnik Ramzan Kadirov ispitati cijelu situaciju. Milashinu, koja je istraživala masovna uhićenja i mučenja homoseksualaca u regiji, Novaja Gazeta je prošle godine evakuirala iz regije nakon što ju je Kadirov opisao kao teroristicu u objavi na društvenim mrežama.

Kadirov negira kršenja prava, tvrdeći da su takve izjave izmišljene od strane zlonamjernika koji pokušavaju diskreditirati Čečeniju i njezine vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:43