MIŠLJENJE EKSPERTA

‘Ruska osvajanja na istoku su skoro pa i nevažna, slijedi prava bitka o kojoj će ovisiti ishod rata‘

Franz-Stefan Gady, vojni analitičar Instituta za međunarodne strateške studije, tvrdi da predaja Lisičanska, ne znači mnogo

Pripadnik čečenske specijalne policije u osvojenom Lisičansku

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

Nakon bitke za Donbas uslijedit će niži intenzitet rata u kojem će obje strane trošiti resurse, kaže za internetsku stranicu ARD-a Franz-Stefan Gady, vojni analitičar Instituta za međunarodne strateške studije, u razgovoru koji prenosi Deutsche Welle.

Gady tvrdi da predaja Lisičanska, ako situaciju promatramo iz vojne perspektive, ne znači mnogo. Kaže da je riječ o simboličnoj pobjedi za ruske snage, ali i kako će strateške posljedice biti minimalne za nastavak rata.

-U Donbasu traje rat trošenja resursa i snaga, ne radi se toliko o osvajanju pojedinih gradova, nego o tome da se protivniku nanese više gubitaka u ljudstvu i materijalu nego što ih ima vlastita strana. Moglo se predvidjeti da će Lisičansk i Sjeverodonjeck prije ili kasnije pasti zbog velike nadmoći ruskih snaga prije svega topništva. Ukrajinske snage su se taktički povukle – nisu se, kao u Mariupolju, borile do posljednjeg čovjeka, kako bi izbjegle da upadnu u obruč.To pokazuje koliko su ovi gradovi strateški važni, i očito u Ukrajini postoji zamisao da se oni možda kasnije zauzmu protuofenzivom -kazao je vojni analitičar.

Sada su se ukrajinske snage povukle na novu, dobro utvrđenu liniju obrane, utaborenu u Bahmutu, Soledaru i Seversku. Druga obrambena linija je kod Slovjanska i Kramatorska. Ta dva urbana centra su od 2014. pripremana kao obrambene utvrde.

Enormni gubici

Na pitanje novinara u kakvom su stanju dvije vojske armije nakon četiri i pol mjeseca rata analitičar kaže da su obje vojske iscrpljene enormnim gubicima.

-Sada je pitanje tko će prvi kolabirati. Kratkoročno na istoku lošije izgleda za ukrajinske snage, jer ruske snage, kad je topništvo u pitanju, imaju enormnu prednost i nemaju problema s kanalima opskrbe. Istodobno ruske snage u Donbasu mogu nad svojim operacijama stvoriti štit u obliku protuzračne obrane, što je razlika u odnosu na prvu fazu rata. Ukrajinsko zrakoplovstvo tu ne dolazi do izražaja što je za njih veliki nedostatak- objašnjava Gady.

Rusi imaju i nadmoć u elektronskoj borbi, zbog čega ukrajinska strana tek štedljivo koristi dronove jer se njihova upotreba može ometati elektronski. To otežava izviđanje. S druge strane, veliki manjak ruske vojske je nedostatak pješadije, elaborira Gady.

image

Ruševine u Lisičansku

Xinhua/Eyevine/Profimedia/Xinhua/Eyevine/Profimedia

Stručnjak tvrdi i da moramo računati na to da se dugoročno ukrajinska sreća može okrenuti, a to, kako kaže, ovisi od toga koliko mogu profitirati od zapadnih isporuka oružja i streljiva.

-Pitanje je hoće li biti koordiniranog i trajnog dopremanja oružja, obavještajnih podataka i obuke vojnika. Tu zapadna strana mora bolje koordinirati i razmišljati strateški i dugoročno. Od koristi baš i nije činjenica da Ukrajina posjeduje više različitih topničkih sustava, i za svaki mora graditi posebnu logistiku. To nije efikasno. Potrebno je planirati i koncentrirati se na možda samo dva sustava. To olakšava obuku i održavanje. Trenutno se stječe dojam da ukrajinske snage ne koriste cijeli potencijal oružja sa Zapada jer nisu obučene. Razumljivo se ukrajinskim snagama mora osigurati i toliko streljiva kako bi mogla djelovati intenzivnije smatra.

-Efekt zapadnih isporuka oružja najbolje se očituje kod ciljanih napada na ruske linije opskrbe i skladišta streljiva, koji se izvode višecijevnim bacačima raketa koje je Ukrajina dobila sa zapada. U prvoj fazi rata su za preživljavanje nekih ukrajinskih jedinica enormno važni bili prenosivi sustavi za protuzračnu obranu MANPADS i prije svega protutenkovsko oružje. To je ruskim snagama nanijelo ogromne gubitke- objasnio je.

Posljednja ruska ofenziva i bitka za Herson

Procjenjuje da će ovo biti posljednja velika ruska velika ofenziva prije operativne pauze. Ona ne znači, pojašnjava, obustavu vatre ili kraj borbi, nego je vjerojatnije da će brzina i intenzitet borbi biti sniženi na neko vrijeme. To je vrijeme će obje strane iskoristiti za obnovu snaga, sastavljanje novih jedinica i dovod pojačanja.

-Mislim da će bojišnica ostati dinamična i da neće biti pat-situacije. Nastavit će se rat koji troši resurse. Teško je reći koliko. Rusija može izdržati tu vrstu rata još nekoliko mjeseci, ili sve do iduće godine, pod uvjetom da zauzda „probleme s osobljem“, i neprestano šalje nove postrojbe na front. U tom pogledu sankcije neće imati neposredan utjecaj na ratna zbivanja. Po mom viđenju, Donbas nema veliki strateški značaj s izuzetkom da će progutati veliku količinu ukrajinskog ratnog materijala i ljudstva- dodaje.

image

Bitka za Herson mogla bi biti najvažnija u ratu

Sergii Zarev/Panthermedia/Profimedia/Sergii Zarev/Panthermedia/Profimedia

Poručuje da je za nastavak rata mnogo važnija regija Hersona.

-Zamislivo mi je da će tu prije ili kasnije biti test za prvu veliku protuofenzivu Ukrajine. Ako ta ofenziva ne uspije, to će biti signal zapadnim partnerima da pojačano guraju Ukrajinu u pregovore. Neuspjeh bi logično pojačao glasove skeptika koji se protive naoružavanju Ukrajine i to bi zemlju dovelo u jako lošu poziciju. Najvažnija ofenziva ukrajinskih snaga stoga će biti pokušaj oslobađanja Hersona i da se ruske snage potisnu preko Dnjepra. I dalje sam skeptičan oko toga da Ukrajina može narednih mjeseci prijeći rijeku i odbaciti ruske trupe još dalje na istok- zaključio je Franz-Stefan Gady.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:57