NESLAGANJE

Ruska pravoslavna Crkva napala papu Franju zbog komentara o ‘Putinovu ministrantu‘: ‘Izabrao je krivi ton‘

"Papa Franjo izabrao je pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora", ocijenila je Moskovska patrijaršija

Papa Franjo

 Vincenzo Pinto/AFP

Ruska pravoslavna Crkva kritizirala je u srijedu papu Franju jer je pozvao ruskog patrijarha Kirila da ne bude "ministrant" Kremlja, upozorivši Vatikan da će takve izjave naštetiti dijalogu između dviju Crkvi.

Papa Franjo rekao je u intervjuu za talijanski list Corriere Della Sera da Kiril, koji je podržao rat u Ukrajini, "ne smije postati Putinov ministrant".

Ruska pravoslavna Crkva ocijenila je da je žalosno da je Papa mjesec i pol nakon što je izravno razgovarao s Kirilom nastupio takvim tonom.

"Papa Franjo izabrao je pogrešan ton da bi prenio sadržaj tog razgovora", ocijenila je Moskovska patrijaršija, ne spomenuvši izravno izraz "ministrant".

"Takve izjave vjerojatno neće pridonijeti uspostavi konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke Crkve i Ruske pravoslavne Crkve, što je osobito potrebno u sadašnje vrijeme".

Kiril (75), bliski Putinov saveznik, smatra rat u Ukrajinom štitom od Zapada koji smatra dekadentnim, osobito zbog toga što prihvaća homoseksualnost.

Papa Franjo (85) zatražio je sastanak s Putinom u Moskvi u vezi Ukrajine, ali je Kremlj u srijedu rekao da o tome ne postoji suglasje.

Moskovska patrijaršija objavila je da je Kiril rekao Papi 16. ožujka da zapadni mediji ne izvješćuju točno o situaciji u Ukrajini.

Kiril je rekao da je sukob u Ukrajini počeo 2014. kada su prosvjednici srušili s vlasti proruskog predsjednika. Kiril je rekao i da se progoni rusofono stanovništvo u Odesi.

No Kiril je izrazio i tugu zbog sukoba.

"Naravno, ova situacija je za mene jako bolna. Moje stado je s obje strane sukoba, oni su većinom pravoslavci", rekao je.

"Patrijarh Kiril podsjetio je i da je na kraju sovjetske ere, Rusiji bilo obećano da se NATO neće pomaknuti niti centimetra prema istoku. Međutim, to obećanje je prekršeno", objavila je patrijaršija.

SAD i NATO niječu da su to Rusiji obećali, ističući da države mogu slobodno aplicirati za članstvo u Savezu za koji tvrde da je isključivo obrambeni i da nije prijetnja Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:58