PUTINOVE MJERE

Ruska strategija: Na sankcije reagirati kao da su napad na nacionalnu sigurnost

Snažno je istaknuta zabrinutost ruskih kreatora politike za rasap tradicionalnih vrijednosti na globalnoj razini, stog traže da se u zemlji snage usmjere na očuvanje ruskosti
Vladimir Putin
 Alexey Nikolsky/AFP

Rusija ostaje predana uporabi politički instrumenata, primarno diplomatskih i mehanizama očuvanja mira, za rješavanje međunarodnih i domaćih konflikata.

U slučaju da strana država predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije, uključujući nametanje restriktivnih mjera (sankcije) političke ili ekonomske prirode, Ruska Federacija smatra pravno utemeljenim da poduzme simetrične i druge mjere nužne da suzbije takve napade i onemogući njihovu pojavu u budućnosti." Tako piše u novoj Nacionalnoj sigurnosnoj strategiji Ruske Federacija koju je Vladimir Putin ovaj vikend potpisao.

"Druge mjere" podrazumijevaju asimetrične mjere koje uključuju bilo kakvu aktivnost usmjerene prema protivniku. Stariji pojam, još u doba SFRJ, glasio je specijalni rat, a sada se uvriježio hibridni koji je bio opredmećen u ruskim operacijama aneksije Krima i poticanja pobune u istočnim ukrajinskim pokrajinama.

Kriza suvremenih modela

Rusija smatra da je svijet u sigurnosno osjetljivom trenutku zbog "želje zapadnih zemalja da sačuvaju hegemoniju, krize suvremenih modela i instrumenata ekonomskog razvoja, jačanja disproporcija u razvoju država, porasta razine socijalne nejednakosti, želje transnacionalnih korporacija da ograniče uloge država".

Vojno-političku situaciju u svijetu karakterizira formiranje novih globalnih regionalnih centara moći, zaoštravanje borbe između njih te kreiranje sfera utjecaja. Zbog toga raste važnost vojne sile kao alata za postizanje njihovih geopolitičkih ciljeva.

U takvim je okolnostima nužno "stvoriti povoljne uvjete za održivi društveni i ekonomski razvoj zemlje, ojačati nacionalnu sigurnost i konsolidirati poziciju Ruske Federacije kao jednog od vodećih centara modernog svijeta". Ključna sigurnosna prijetnja je i dalje NATO koji približava nuklearno oružje ruskim granicama i zato je potrebno "osigurati dostatne kapacitete nuklearnog odvraćanja". Obrambena strategije Rusije odobrava korištenje nuklearnog oružja u slučaju prijetnje opstanku domovine.

Rusija s pravom proziva SAD koji "provodi trajnu politiku odbacivanja međunarodnih obveza kad je riječ o kontroli naoružanja". Zabrinuta je zbog najave raspoređivanja američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u Europi i na azijsko-pacifičkom području i smatra to prijetnjom strateškoj stabilnost i međunarodnoj sigurnosti.

U prihvaćenom se dokumentu Moskva tuži da joj se sprječava sudjelovanje u razvoju Arktika i smatra važnim osigurati svoje interese u svemiru, na svjetskim oceanima i na Antarktici. U strategiji istaknuto mjesto imaju i klimatske promjene. Putin ih je odobrio iako je dugo prema toj ugrozi bio skeptičan.

"Čovječanstvu prijeti gubitak tradicionalnih duhovnih i moralnih vrijednosti i moralnog kompasa", piše izrijekom u dokumentu.

Institucija braka

Rusija smatra da je nužno sačuvati religijske temelje, instituciju braka i obiteljske vrijednosti. "Sloboda pojedinca je podignuta na apsolutnu razinu, razine dopuštanja, nemoralnosti i egoizam se aktivno promoviraju kao i kult nasilja, konzumerizma i uživanja", piše u strategiji. Koja ide do razine zaštite ruskog jezika od "riječi i izraza koji nisu u skladu s prihvaćenim normama". Konačno, Rusija mora promijeniti strukturu privrede te prijeći s izvoza primarnih sirovina (posebno energenti i poljoprivreda) na visokotehnološki obrađene produkte.

Nužno je ojačati financijski sustav uz otklanjanje od dolara. A sve je to moguće uz oslanjanje na unutarnje potencijale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:30