GERILSKI TERCET

Ruska tajna služba privela tri osnovnoškolca zbog diverzije, mogli bi dobiti i doživotni zatvor!?

Netko im je obećao nagradu ako izvrše specijalni zadatak. Sve su snimili kako bi se dokazali naručitelju

Ruska policija privodi osumnjičenika, ilustracija

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Ruska tajna služba FSB privela je trojicu učenika osmog razreda škole u podmoskovskom gradiću Čehov jer su izvršili diverziju na željezničkoj pruzi koja iz Moskve vodi u Kursk, grad na granici s Ukrajinom.

Kako javlja državna agencija TASS, pozivajući se na istragu, učenike je netko kontaktirao preko društvenih mreža te im predložio novčanu nagradu ako naprave "štetu na željezničkoj infrastrukturi".

Dječaci su sve snimili kako bi "naručitelju" dokazali da su izvršili zadatak. TASS ne navodi kakva je šteta napravljena, tko je "naručitelj" ni koja nagrada je bila u pitanju. No, navodi se da bi, bez obzira na maloljetnost, ako se napad kvalificira kao diverzija ili terorizam, mogli dobiti kaznu od 10 godina, ali i doživotnu robiju.

Ruski mediji stoga pozivaju roditelje da provjeravaju s kim se njihova djeca dopisuju na društvenim mrežama, a FSB poziva roditelje i djecu "na budnost". Međutim, nije ovo jedini takav slučaj. Ruski neovisni portal Meduza, koji je rusko ministarstvo pravosuđa proglasilo "stranim agentom" i "neželjenim medijem na području Rusije", izvještava da su u ruskoj republici Baškortostan uhićena četvorica studenata koji su pokušali podmetnuti požar na mjesnoj pruzi.

Studenti su uhićeni, a prijeti im čak 20 godina zatvora. Isto tako, telegram kanal Astra objavio je kako su u Burjatiji, republici na Bajkalskom jezeru, uhićena trojica mladića zbog diverzije. Prema optužnici, oni su uništili nekoliko željezničkih releja na mjesnoj pruzi te su za to dobili novčano "obeštećenje" od nekih 400 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 13:42