MOSKVA ODBILA APELE

Ruska vojna vozila snimljena u turbinskoj hali nuklearke Zaporožje: ‘Nećemo je demilitarizirati‘

Moskva je ranije priopćila da je jedina vojna oprema u postrojenju vezana za stražarske dužnosti

Ruski vojni kamioni u nuklearnoj elektrani Zaporožje

 Screenshot/YouTube

Rusija je odbila apele za potpunom demilitarizacijom područja oko nuklearne elektrane Zaporožje u južnoj Ukrajini. Taj bi potez elektranu učinio ranjivijom, rekao je ruski dužnosnik, prenosi BBC.

Pozivi dolaze usred sve veće zabrinutosti oko sigurnosti na lokaciji najveće europske nuklearne elektrane. Ukrajinski radnici upravljaju tim kompleksom koji je od ožujka pod kontrolom Rusije.

Na internetu se pojavila video snimka koja prikazuje ruska vojna vozila unutar turbinske hale povezane s nuklearnim reaktorom u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gdje je pojačano granatiranje potaknulo strahove od nuklearne katastrofe.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost snimke koja je u četvrtak počela kružiti društvenim mrežama, no nije jasno kada je snimka nastala.

Snimka prikazuje jednu od šest turbinskih prostorija smještenih na zapadnoj strani nuklearne elektrane koja se nalazi u jugoistočnom gradu Energodaru. Svaka turbinska dvorana povezana je u sklopu velike zgrade u kojoj se nalazi nuklearni reaktor.

Vozila, koja izgledaju kao standardni ruski vojni kamioni, nalaze se na krajnjem zapadnom dijelu zgrade u prizemlju, nešto više od 130 metara od reaktora.

Na snimci se vidi najmanje pet vozila, od kojih je jedno jasno označeno proratnim ruskim simbolom ‘Z‘, s najmanje dvije strukture nalik šatoru u blizini. U blizini vozila nalazi se i niz različitih paleta.

Iz snimke nije jasno jesu li palete i strukture nalik šatorima dio ruske vojne opreme ili su povezane s radom elektrane.

Međusobne optužbe Kijeva i Moskve

Moskva je ranije priopćila da je jedina vojna oprema u postrojenju vezana za stražarske dužnosti. U četvrtak je rusko ministarstvo obrane ustvrdilo kako satelitske snimke "pokazuju da oružje, posebno teško, nije postavljeno na području ove postaje".

CNN je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar o tome što se nalazi unutar i oko vojnih vozila u prostoriji s turbinama, ali nije odmah dobio odgovor.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za prijetnju nuklearnim terorizmom, posebice oko elektrane.

Kijev je opetovano optuživao ruske snage da skladište teško naoružanje unutar kompleksa i koriste ga kao zaklon za pokretanje napada, znajući da Ukrajina ne može uzvratiti vatru bez opasnosti da pogodi jedan od reaktora. Moskva, pak, tvrdi da ukrajinske snage gađaju to mjesto.

U ponedjeljak je predsjednik Ukrajinske državne nuklearne elektrane Petro Kotin rekao da Rusija skladišti 14 "jedinica teške vojne opreme" u "prvoj energetskoj jedinici" i "šest vozila" u "drugoj strojarnici".

Ruska vojna vozila nisu bila u tvornici od 24. srpnja, prema satelitskim snimkama kompleksa koje je CNN-u dostavio Planet Labs.

Za sada nije jasno jesu li ruski vojni kamioni pohranjeni unutar turbinske sobe ili je koriste kao zaklon nakon ukrajinskog vojnog udara 19. srpnja. Napad je bio usmjeren na rusko vojno osoblje u tri šatora nešto ispod 300 metara od jednog od nuklearnih reaktora.

Bojazan od nuklearne katastrofe

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća u Europi, od ožujka je pod ruskom kontrolom. Napadi na taj kompleks, koji su se pojačali tijekom borbi na jugu Ukrajine, izazvali su zabrinutost od nuklearne katastrofe, što je navelo UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnog naoružanja i svjetske čelnike da zatraže da se misiji dopusti posjet lokaciji i procjena šteta.

No, istovremeno nuklearni stručnjaci otklanjaju neka od alarmantnih upozorenja, objašnjavajući da je glavna prijetnja u blizini same elektrane te da nema opravdanja za upozorenja diljem Europe. Stručnjaci su posebno oprezni u vezi bilo kakvih usporedbi s katastrofom u Černobilu 1986. godine, najvećom nuklearnom nesrećom u povijesti, čije je ponavljanje, kako kažu, iznimno malo vjerojatno.

Granatiranje elektrane proteklih tjedana oštetilo je suho skladište, gdje se drže bačve s istrošenim nuklearnim gorivom, kao i detektore za praćenje radijacije, tvrde u Energoatomu, ukrajinske agencije za nuklearnu energiju.

Dana 5. kolovoza nekoliko eksplozija u blizini električne centrale izazvalo prekid napajanja i jedan je reaktor bio isključen iz električne mreže, prema UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Šef IAEA-e, Rafael Mariano Grossi, prošlog je tjedna poručio Vijeću sigurnosti UN-a da se situacija pogoršala "do te mjere da je vrlo alarmantna".

Govoreći u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu u četvrtak, glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na "demilitarizaciju" područja oko elektrane te rekao kako je hitno potreban sporazum za "ponovno uspostavljanje Zaporožja kao isključivo civilne infrastrukture i osiguranje sigurnosti područja".

"Moramo reći kako stvar stoji - svaka potencijalna šteta u Zaporožju je samoubojstvo", rekao je Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:52