POTVRDIO PREMIJER

Ruska vojska jednog Gruzijca ubila, jednog zarobila u Južnoj Osetiji

To je prvi smrtni slučaj na granici otkad su Rusija i Gruzija ratovale zbog Južne Osetije 2008. godine
 Chuck Nacke/Alamy/Alamy/Profimedia/Chuck Nacke/alamy/alamy/profimedia

Ruski vojnici u ponedjeljak su ubili Gruzijca raspoređenog duž prve crte bojišnice između odmetnute regije Južne Osetije koju podržava Moskva i teritorija pod gruzijskom vlasti, rekao je gruzijski premijer.

U priopćenju objavljenom na njegovoj Facebook stranici, gruzijski premijer Irakli Garibašvili rekao je da je ruska vojska ubila jednog gruzijskog državljanina, a jednog pritvorila blizu sela Kirbali, blizu de fakto granice.

To je prvi smrtni slučaj na granici otkad su Rusija i Gruzija ratovale zbog Južne Osetije 2008. godine. Kontrolna crta i dalje ostaje nedefinirana, a uhićenja civila oko granice i dalje su uobičajena pojava.

Ruske snage nalaze se od 1992. godine u Južnoj Osetiji, maloj odmetnutoj regiji koju veći dio svijeta priznaje kao dio Gruzije.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, druge odmetnute gruzijske regije, vrlo brzo nakon rata 2008. godine.

Dva teritorija su se odmetnula krvavim sukobima, a podrška Moskve dvjema regijama potaknula je antiruske sentimente u Gruziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 12:26