ŠTO S POBUNJENICIMA?

Ruska vojska razoružava Wagner, Putin im dao tri opcije, analitičari tvrde: ‘Priprema im zamku!‘

Ruski FSB navodno je obustavio kazneni postupak protiv Wagnera zbog pobune

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) navodno je odustala od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda, objavile su u utorak ruske novinske agencije.

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su "sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina".

Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

RIA je također objavila, citirajući ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.

Putin: Imate tri opcije!

Obraćajući se naciji prvi put otkako je kratkotrajna pobuna plaćenika završila tijekom vikenda, ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak obećao da će odgovorni za oružanu pobunu, koja je njegovu zemlju bacila u kaos, biti "izvedeni pred lice pravde".

Rekao je da će ispoštovati svoje obećanje da se Wagnerovim borcima omogući premještanje u Bjelorusiju ako to žele, da potpišu ugovor s ministarstvom obrane ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima.

Nije spomenuo Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina, koji je započeo oružanu pobunu.

Putin je rekao da je Rusija u subotu dokazala da je svaka "ucjena" osuđena na propast i ponudio pripadnicima skupine Wagner da se pridruže vojsci, odu u Bjelorusiju ili se vrate kući.

"Zahvaljujem vam (Rusima) na vašoj otpornosti, vašem jedinstvu i vašem domoljublju. Ova solidarnost građana pokazala je da je svaka ucjena (...) osuđena na propast", rekao je u obraćanju naciji, prije nego što je ponudio vojnicima paravojne skupine da potpišu ugovor s regularnom vojskom, da se "vrate svojim obiteljima i voljenima" ili da "odu u Bjelorusiju".

No analitičari ne vjeruju da će Putin wagnerovcima zbilja osigurati slobodu te kažu kako bi to sve mogla biti zamka.

Prigožin traži Šojgovu ostavku

Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za Putinov autoritet u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 15:35