OSLOBOĐENI DIJELOVI

Ruska vojska se povlači iz okolice Krima i pripremaju jači napad na Donbas

Napadi su nastavljeni duž obale Crnog i Azovskog mora na jugu gdje su ruske vojne snage nastavile granatirati ključnu infrastrukturu

Ruske trupe nisu uspjele osvojiti ukrajinsku prijestolnicu

 Sergei Supinsky/AFP

Pet tjedana nakon što su ruske trupe krenule prema Kijevu u nadi da će osvojiti prijestolnicu Ukrajine, čini se da je ona pobijedila u bitci. Ruske snage dovršavaju svoje povlačenje i s istočne i sa zapadne obale Dnjipra. Ruskim snagama koje se povlače iz okolice Kijeva vjerojatno će trebati dosta vremena prije nego što se vrate u borbu.

Rusi ostavljaju za sobom područja u blizini Kijeva uništenim. U gradovima Buči, Irpinu i Matužinu blizu prijestolnice pronađena su mrtva tijela koja upućuju na genocid i ratne zločine.

Taktički potez

Dosad je otkriveno najmanje 400 mrtvih tijela civila u regiji Kijev nakon što su se ruske snage povukle s tog područja, tvrde ukrajinski dužnosnici.

Ruske snage vjerojatno potpuno napuštaju i istočnu obalu Dnjipra, povlačeći se iz okolice Černihiva na sjeveru i iz Brovarija na istoku.

Moskva je povlačenje opisala kao taktički potez pregrupiranja i repozicioniranja svojih snaga za veliki napad u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, gdje se separatisti koje podržava Rusija bore već osam godina. Napadi koji su nastavljeni duž obala Crnog i Azovskog mora na jugu uklapaju se u taj plan. Tamo su ruske snage nastavile granatirati ključnu infrastrukturu.

Prema ukrajinskim dužnosnicima rakete su u nedjelju pogodile lučke gradove na Crnom moru, Odesu i Mikolajiv. Zapovjedništvo ukrajinske južne protuzračne obrane priopćilo je da je presrelo dvije ruske krstareće rakete na moru. Dan prije ruske su snage oštetile rafineriju nafte u Kremenčuku u središnjoj Ukrajini i pucale na okolna skladišta goriva. Rusko ministarstvo potvrdilo je u nedjelju da je uništilo rafineriju nafte i tri naftna skladišta oko Odese potrebna za opskrbu ukrajinskih snaga.

Povezivanje Krima

Ako Mariupolj koji je otpočetka invazije pod napadima padne, Rusiji bi to dalo kontrolu nad jednom od najvećih ukrajinskih luka i stvorilo kopneni koridor između Krima i područja u Luhansku i Donecku što ih drže separatisti koje podržava Rusija.

Povezivanje Krima s Rusijom preko područja pod kontrolom pobunjenika Rusiji i uvelike olakšalo premještanje robe i ljudi na Krim i s njega. Rusija to želi od 2014. godine i aneksije.

No, Mariupolj nije pao, a rusko napredovanje duž obale Crnog mora zapadno od Krima uglavnom je zastalo izvan grada Mikolajiva, u području gdje se vode intenzivne borbe.

Pokreti ruske vojske znače da bi ono što je pred nama moglo biti jednako krvavo kao i do sada jer će Rusija kompenzirati svoj neuspjeh gađajući i dalje civilna područja. Također, pokreti pretpostavljaju da će rat trajati dulje. To znači širu prijetnju za Ukrajinu u cjelini.

image

Stanje uoči ruske invazije 24. veljače

Infografika: Slaven Turk
image

Rusko napredovanje do 17. ožujka

Infografika: Slaven Turk
image

Početak ukrajinskih protunapada 24. ožujka

Infografika: Slaven Turk
image

Stanje na bojišnici 4. travnja

Infografika: Slaven Turk
image

Izvor: Institut za istraživanje rata

Infografika: Slaven Turk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:55