PREUZELI NADZOR

Ruske snage i separatisti spojili se na obali Azovskog mora: ‘Cilj je potpuno okruženje Mariupolja‘

Ruska vojska izvela je napade visoko preciznim oružjem dalekog dometa s mora, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane

Eduard Basurin (lijevo)

 Sergey Averin/AFP

Ruske postrojbe i proruski separatisti na istoku Ukrajine spojili su se u utorak na obali Azovskog mora, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Snage proruskog separatističkog teritorija Donecka "spojile su se s vojnim postrojbama oružanih snaga Ruske Federacije, koje su preuzele nadzor nad ukrajinskim područjima duž Azovskog mora", rekao je, po priopćenju.

U utorak, "ruska vojska izvela je napade visoko preciznim oružjem dalekog dometa s mora", dodao je, ne precizirajući ciljano područje.

Po njemu, u Ukrajini su "pogođene dvije zračne luke i tri radara protuzračne obrane". "Nije gađana nikakva civilna infrastruktura", rekao je.

Nešto prije, Eduard Basurin, zapovjednik separatističkih snaga Donecka, rekao je da im je cilj "potpuno" okruženje Mariupolja, strateškog lučkog grada na Azovskom moru, u kojem živi pola milijuna ljudi.

Grad Volnovaha, sat vremena sjeverno od Mariupolja, u utorak je velikim dijelom uništen, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donecka.

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu, tri dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao neovisnost Donecka i Luhanska.

Rusija je u utorak objavila da će pokrenuti ciljane napade na infrastrukturu ukrajinske tajne službe SBU.

"Tehnološki objekti SBU-a... u Kijevu bit će gađani visoko preciznim oružjem" kako bi se spriječilo "informacijske napade" na Rusiju, objavilo je rusko ministarstvo obrane, prenio je Interfax.

Meta će, po ministarstvu, biti i SBU-ove tzv. informacijske i psihološke operacije u Brovariju, istočno od Kijeva.

Ljudi koji žive u blizini tih lokacija pozvani su da napuste svoje domove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:38