UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ruske snage pokrenule veliku ofenzivu u Donjecku, Ukrajinci uništili strateški važan most

Ključne događaje 163. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ilustracija

 Yuriy Dyachyshyn/Afp

>>>NOVO<<< 14.50 - Vodeći ruski stručnjak za hipersoničnu tehnologiju uhićen je pod sumnjom za izdaju, izvijestila je u petak državna ruska novinska agencija TASS. Andrei Shipliuk vodi laboratorij na Novosibirskom institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku, prema web stranici instituta, a posljednjih je godina koordinirao istraživanje za podršku razvoju hipersoničnih raketnih sustava, izvještava Reuters. Prošlog mjeseca Dmitri Kolker, još jedan fizičar iz Novosibirska, umro je od raka gušterače ubrzo nakon što je uhićen pod sumnjom za izdaju.


12.35 - Ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, priopćio je ukrajinski glavni stožer u izvješću u petak ujutro.

"Neprijatelj provodi ofenzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka", navodi se u izvješću.

"Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka", dodaje se.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živjelo više od pola milijuna ljudi.

To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

U izvješću glavnog stožera navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka.

Izvješće se nije moglo neovisno potvrditi, ali je u skladu s prijašnjim izvješćima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke stanke.


12.10 - U srcu Donbasa, prekaljeni vojnici održavaju intenzivni 10-dnevni tečaj obuke za 40 novih ukrajinskih regruta koji su povučeni ravno s prvih crta borbi kako bi unaprijedili svoje ratničke vještine. Družba vojnih instruktura naziva se Mozart Grupa, a čini ju 30-ak volontera iz SAD-a, Velike Britanije, Irske i drugih zapadnih zemalja, piše Guardian.

Ime grupe Mozart skovali su njezini članovi kao glazbenu referencu na Wagner grupu, tajanstvenu rusku paravojnu organizaciju koja se često opisuje kao privatna vojska Vladimira Putina.

Dok se bitka na istoku Ukrajine nastavljaju, ukrajinski vojnici u Donbasu trpe teške gubitke u žestokoj topničkoj borbi. Ukrajinske profesionalne borbene snage, koje brane istočnu liniju bojišnice od 2014., ozbiljno su iscrpljene. Od 24. veljače novi regruti pristižu na prve crte, no njihova razina obuke šokantno je niska.

Regruti na 10-dnevnom tečaju uče kako koristiti raznoliku oprema, od puški do prsluka, a u dobi su od ranih 20-ih do srednjih 50-ih.


11.20 - Ukrajinske snage napale su u četvrtak željeznički most u južnoj regiji Herson, priopćila je ukrajinska vojska. Plan iza napada je presjeći opskrbne linije ruskih snaga, piše Wall Street Journal.

Ukrajinske snage, očito su se koncentrirale na uništenje mostova na rijeci Dnjepar, budući da su i prošlog mjeseca uništili veliki cestovni most na približno istoj lokaciji.

Oštećenje dvaju mostova — oba nazvana Antonivski — prisililo je Moskvu da koristi trajekte kako bi opskrbili svoje snage u Hersonu i okolici. Ukrajinci su devastirali i željezničke prilaze koje su Rusi koristili za opskrbu vojske u spomenutom području.

Herson je inače jedini glavni grad neke ukrajinske regije koji je Rusija zauzela otkako je započela invazija. Grad i okolni tereni jedino su uporište Rusije na zapadnoj obali rijeke Dnjepar i služi kao ruta do Mikolaiva, Odese i ostatka crnomorskih luka Ukrajine. Oslobođenje ove regije postao je glavni prioritet Ukrajine u ovoj fazi rata, a uništavanje ruskih opskrbnih linija s istoka mogao bi biti ključ pobjede.


10.45 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je u posljednja 24 sata ubijeno još 150 ruskih vojnika, čime su ukupni gubici ruskih vojnika, kako tvrde, porasli na 41.650. Ukrajinsko ministarstvo je u tvitu citiralo i Beatlese (With a little help form my friends), referirajući na pomoć Zapada u borbi protiv Rusa.

Navedene brojke nije moguće neovisno provjeriti, no procjene zapadnih obavještajnih službi pokazuju da bi ruske žrtve ipak mogle biti nešto manje.


10.05 -Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na jučerašnje optužbe Amnesty Internationala u kojem se navodi da taktika ukrajinskih snaga ugrožava civile.

Naime, istraživači spomenute skupine za ljudska prava tvrde da ukrajinske snage koriste škole i bolnice kao baze, te kako žive u stambenim naseljima uz civile. U izvješću se zaključuje da će to rezultirati time da ruske snage odgovore raketiranjem stambenih područja – izlažući civile opasnosti i oštećujući civilnu infrastrukturu.

- Ne može postojati – čak ni hipotetski – nijedan uvjet pod kojim bilo kakav ruski napad na Ukrajinu postaje opravdan. Agresija na našu državu je ničim izazvana, invazivna i otvoreno teroristička. Nije prihvatljivo da netko napravi izvještaj u kojem su žrtva i agresor izjednačuju. Ne može se tolerirati da se analiziraju neke taktike žrtve, a zanemaruje što je agresor u to vrijeme čini - odgovorio je Zelenski.


9.00- Tri broda s desecima tisuća tona žitarica jutros su konačno napustila ukrajinske luke, prema izvješću turskog ministarstva obrane i novinske agenciji Reuters.

Podsjećamo, brodovi su dobilim dozvolu da isplove tek nakon međunarodno posredovanog dogovora o deblokadi ukrajinskog poljoprivrednog izvoza, koji bi trebao ublažiti rastuću globalne prehrambene krize.

Dva broda krenula su iz Čornomorska, a drugi je isplovio iz obližnje Odese. Ukupno, prenosi Reuters, te prevoze oko 58.000 tona kukuruza.

Na Twitteru je tursko ministarstvo obrane objavilo da je Navistar, koji plovi pod zastavom Paname, prevozi 33.000 tona kukuruza, na putu za Irsku. Brod Rojen pod zastavom Malte, koji prevozi 13.000 tona kukuruza, plovi prema Velikoj Britaniji, dok je brod Polarnet koji plovi pod turskom zastavom i prevozi 12.000 tona kukuruza, na putu je za tursku luku Karasu, na obali Crnog mora.

image

Isplovio je i brod Rojen koji prevozi 13.000 tona kukuruza

Oleksandr Gimanov/Afp/Profimedia/Oleksandr Gimanov/Afp/Profimedia


8.00 - U svom dnevnom obavještajnom izvješću, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva usredotočilo se na nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije od ožujka.

Tvrde kako im ruske namjere za nuklerku i dalje ostaju nejasne, te da su "radnje koje su Rusi poduzeli u postrojenju vjerojatno narušile sigurnost elektrane".


07.45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan trebali bi se danas sastati na obali Crnog Mora, u ruskom gradu Sočiju. Očekuje se da će razgovorom dominirati zbivanja u Ukrajini i Siriji, piše Guardian.

Erdoğan osokoljen diplomatskim uspjehom oko orkestriranja isporuka žitarica preko Crnog mora, nastojat će nagovorit Putina da se ubrzo sastane u Istanbulu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da potpišu mirovini sporazum.

No između ova dva državnika postoje i tenzije. Putin je prošli mjesec u Teheranu rekao turskom čelniku da se Rusija i dalje protivi bilo kakvoj novoj ofenzivi koju Turska planira protiv kurdskih militanata u sjevernoj Siriji.

Prema Kremlju, na dnevnom redu je također potencijalna prodaja borbenih bespilotnih letjelica NATO članice Turske Rusiji. Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Erdogan je rekao da ne želi isključiti sporazume o oružju s Rusijom.Putin je nedavno dao naslutiti da će Rusija surađivati s turskim proizvođačem bespilotnih letjelica, Baykarom, izvijestio je lokalni CNN Türk koji je prošli mjesec prenio Erdoganove riječi. Ukrajinska vojska koristi dronove Bayraktar TB2 protiv ruskih snaga od početka invazije u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:49