OPASNO SKLONIŠTE

Ruske snage ušle u najveći grad istoka Luhanska, civili se sakrili u tvornicu kemikalija

Hajdaj je kazao da nije vjerojatno da će tvornica postati mjestom višetjedne opsade kao što je to bila čeličana Azovstalj

Starica leži u skloništu ispod tvornice kemikalija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Određen broj civila sklonio se od ruskog bombardiranja ispod tvornice kemikalija u ukrajinskome gradu Severodonecku, a vlasti strahuju da bi ondje još moglo biti zaliha opasnih tvari, rekao je guverner regije za Reuters u srijedu.

Ruske snage ušle su u najveći grad koji je još pod ukrajinskom kontrolom u istočnom Luhansku krajem prošloga tjedna, nakon višetjednog bombardiranja u nastojanju da preuzmu potpunu kontrolu nad industrijskom regijom Donbas.

Ukrajina je u utorak kazala da je ruski zračni napad pogodio spremnik s dušičnom kiselinom u Severodonecku, zbog čega se stvorio velik ružičasti oblak.

"Civili su u skloništima, mnogo njih", rekao je guverner Luhanska Serhij Hajdaj o tvornici kemikalija Azot, te dodao da se ispod tvornice nalaze "jaka sovjetska" skloništa.

"Tvornica je u privatnom vlasništvu, ne možemo sa 100 posto sigurnosti znati ima li ostataka kemikalija", rekao je.

"Uvjeravaju nas da nema (kemikalija), no kao što vidimo, ima ostataka", rekao je osvrćući se na pražnjenje spremnika dušične kiseline u utorak.

Hajdaj je kazao da nije vjerojatno da će tvornica postati mjestom višetjedne opsade kao što je to bila čeličana Azovstalj u jugoistočnom gradu Mariupolju.

"Neće postati novi Azovstalj, budući da je on imao ogroman podzemni grad, koji Azot nema", rekao je.

Hajdaj je kazao da je 70 posto Severodonecka pod kontrolom ruskih snaga, 10-15 posto "siva zona", a da ostatak drži Ukrajina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31