UPS...

Ruske trupe ostavile su otvorena vrata vojnog skladišta, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje. Pogledajte video

Na društvenim mrežama pojavio se i video

Zapalilo se skladište

 Screenshot/

Ohrabreni osvajanjem Avdiivke, Rusi su poslali neka od svojih najboljih oklopnih vozila u južnu Ukrajinu u iščekivanju zasebne ofenzive. Međutim, ukrajinske snage locirale su skladišta u kojima su Putinovi vojnici skrivali tenkove T-72 i T-80, borbena vozila BMP-3 i inženjerijsko vozilo BREM. Prilično vješti ukrajinski operateri bespilotnih letjelica iz zasebne predsjedničke brigade, dronovima natovarenim eksplozivom uletjeli su kroz otvorena vrata skladišta i temeljito potaracali ruska vojna vozila, piše Forbes, a prenosi Slobodna Dalmacija.

"Kao u streljani", navodi ukrajinski medij Cenzor.

Začas se skladište zapalilo. A vozila unutra - dva tenka, BREM, BMP i nekoliko kamiona s oružjem i opskrbnih kamiona zajedno vrijednih milijune dolara – pretvorili su se u užareni otpad. Evo i videa cijelog debakla.

Koliko je ovaj napad koštao Ukrajince?

"Samo 5000 dolara", navodi Cenzor.

Ovaj napad dronovima nije značajan samo zbog izuzetne vještine ukrajinskih operatera, već i zbog očiglednog dosega udara. Ruska vojska vjerojatno nije smjestila tenkove i BMP-ove u skladišta unutar očekivanog dosega ukrajinskih FPV dronova do nekih nešto više od tri kilometra.

Ovo pokazuje da su Ukrajinci proširili domet svojih FPV quadcoptera vjerojatno leteći u dugoj formaciji s većim dronom "repetitorom" koji je hvatao i ponovno emitirao zapovjedne signale FPV-a. Uz pomoć drona repetitora, FPV bi mogao dometnuti više od petnaestak kilometara.

Pitanje je pak ako su Ukrajinci mogli locirati skladišni kompleks pun tenkova 15-ak kilometara iza prve crte bojišnice, zašto ga ne bi napali mnogo težim oružjem od bespilotnih letjelica - topništvom, raketama, čak i gliserskim bombama - i zajamčili trenutno uništenje cijelog kompleksa? Odgovor je očit. Sjedinjene Države bile su glavni opskrbljivač ukrajinskog teškog streljiva, a republikanci koji su naklonjeni Rusiji u američkom Kongresu od listopada odbijaju glasovati o novoj pomoći Ukrajini. Ukrajinskim snagama ponestaje najtežeg naoružanja.

Međutim, ne ponestaje im dronova. Mreža tisuća malih radionica raširenih diljem Ukrajine, financiranih velikim dijelom malim donacijama, proizvodi najmanje 50.000 FPV dronova mjesečno. Sve više i više, ovi dronovi od 500 dolara obavljaju posao koji bi topništvo obavljalo brže i razornije. U tom smislu, napad na skladišta je loša vijest za Ukrajinu. Da, za Ruse je neugodno što su izgubili, kilometrima od fronte, gotovo četu vozila u odnosu na šačicu sićušnih dronova. No Ukrajincima je jednako užasno što nisu imali izbora nego napasti dronovima umjesto, primjerice raketama M30/31.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:28