ODLUKA

Ruske vlasti Garija Kasparova i Mihaila Hodorkovskog proglasile ‘stranim agentima‘

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama

Gari Kasparov, arhivska fotografija

 Photo by CARLOS COSTA/AFP

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su u petak "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparaov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti.

Bivši šahovski prvak Kasparov odavna je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo deset godina u Sjedinjenim Državama.

Hodorkovski je bio jedan od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih sve dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je financirao u Rusiji oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:38