AGRESOR U PROBLEMU

Ruske zalihe streljiva sve očajnije, sada pustoše i skladišta poslušnog susjeda: ‘Nemaju snage...‘

Rusi su ranije ispaljivali 60.000 topničkih granata dnevno, a sada tek 19.000 do 20.000 granata

Ruska haubica 2S19 Msta-S tijekom paljbe u Ukrajini

 Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia/Russian Defence Ministry/Tass/Profimedia

U posljednjem ažuriranju stanja na bojišnicima u Ukrajini, think tank Institut za proučavanje rata (ISW) iznosi za Kremlj zaključke o plitkim mogućnostima njihovih vojnih djelovanja u dogledno vrijeme u Ukrajini. Kako se navodi u izvješću, ruske snage vjerojatno iscrpljuju svoje zalihe topničkog streljiva i zbog toga će se morati boriti samo kako bi održale svoj trenutačni tempo operacija na određenim dijelovima prve linije bojišta u Ukrajini.

Načelnik ukrajinske Glavne vojne obavještajne uprave (GUR) Kirilo Budanov izvijestio je 31. prosinca da ruske snage na ukrajinskim bojištima imaju značajne probleme s topničkim streljivom, koji će do ožujka postati sve izraženiji. Budanov je izjavio da su ruske snage ranije ispaljivale 60.000 topničkih granata dnevno, od datuma koji nije točno utvrđen, a sada ispaljuju tek 19.000 do 20.000 granata.

Budanov kaže da su ruske snage također povukle sve preostale količine topničkog streljiva iz bjeloruskih vojnih skladišta kako bi podržale svoje operacije u Ukrajini. Ministarstvo obrane Velike Britanije izvijestilo je 24. prosinca da ruskim snagama trenutačno nedostaju zalihe topničkog streljiva potrebne za potporu velikim ofenzivnim operacijama te da održavanje obrambenih operacija duž dugačke bojišnice u Ukrajini također zahtijeva od ruske vojske da troši značajan broj granata i raketa dnevno.

Iscrpljene zalihe streljiva u Bjelorusiji?

U ISW-u procjenjuju da će ograničenja u pogledu streljiva vjerojatno djelomično spriječiti ruske snage u održavanju visokog tempa iscrpljujućih operacija u rovovskim borbama na području Bahmuta u bliskoj budućnosti. Iscrpljenost zaliha topničkog streljiva vjerojatno će utjecati na sposobnosti ruskih snaga u provođenju brzih operacija i na drugim dijelovima bojišta u Ukrajini. Ovo ukrajinsko izvješće prema kojem su Rusi već iscrpili zalihe streljiva u Bjelorusiji, ističu u ISW-u. daljnji je pokazatelj da je mogućnost ponovnog pokretanja velike ruske ofenzive s teritorija Bjelorusije u nadolazećim mjesecima malo vjerojatna.

Ruske snage su i 31. prosinca pokrenule još jedan val raketnih udara usmjerenih na ukrajinsku ključnu infrastrukturu, no taj je val napada bio smanjenog intenziteta u usporedbi s prethodnim. Službeni ukrajinski izvori izjavili su da su ruske snage lansirale više od 20 krstarećih projektila lansiranih iz zraka - od kojih je ukrajinska protuzračna obrana navodno oborila njih 12 te su koristile 10 bespilotnih iranskih letjelica Shahed-136 i promatračku bespilotnu letjelicu Orlan-10, a koje su ukrajinske snage navodno sve oborile.

ISW ističe kako u ovom trenutku ne mogu procijeniti je li smanjeni intenzitet te baražne vatre rezultat nedostatka dovoljnih količina ruskih projektila te može li Moskva uopće nastaviti s provođenjem intenzivnih valova napada. Ruski vojni blogeri, pak, nastavili su opisivati opseg napada koristeći slične izvještaje i reakcije kakve su koristili za prethodne valove raketnih napada unatoč aktualnom smanjenom intenzitetu i utjecaju.

O tome da Kremlj uslijed intenzivnih napada na infrastrukturne i civilne ciljeve u Ukrajini ozbiljno iscrpljuje svoje zalihe navođenih projektila i topničkog streljiva, mediji, promatrači i analitičari spekuliraju već dulje vrijeme, iako je takve informacije teško neovisno potvrditi. U javnosti su se tako, između ostaloga, pojavile informacije o mogućim ruskim nabavkama iranskih raketa te nabavkama topničkog streljiva iz Sjeverne Koreje. Ipak, procjenjuje se kako je malo vjerojatno da će do iranskih isporuka raketa doista i doći, dok Pjongjang opetovano negira pomenuti aranžman s Moskvom.

Wagnerovci izvrijeđali Gerasimova zbog manjka granata

Da Moskva možda doista ima ozbiljnih problema s topničkim streljivom, mogla bi sugerirati i video snimka navodno nastala kod Bahmuta, gdje ruske snage predvođene plaćenicima zloglasne grupe Wagner vode rovovske bitke protiv ukrajinskih branitelja. Na snimci se mogu vidjeti plaćenici kako vrijeđaju vrhovnog zapovjednika ruske vojske Valerija Gerasimova, poručivši mu da se žele boriti, ali da nemaju streljiva te da im hitno pošalje granate i drugo topničko streljivo.

Bahmut, iako nije grad od posebne strateške važnosti u ovom trenutku, i dalje je u fokusu ruskih nastojanja da se nakon dugog razdoblja uzastopnih poraza i poniženja zabilježi uspjeh na bojnom polju. Istovremeno, Ukrajinci poduzimaju daljnje napore kako bi oslobodile okupirani grad Kreminu, što bi otvorilo prostor za šire urušavanje ruskih obrambenih linija sjeverno od rijeke Siverski Donjec, u trenucima kada se spekulira o navodnom pokrenju velike ruske ofenzive u idućih nekoliko mjeseci.

Britansko Ministarstvo obrane u ponedjeljak je izvijestilo kako se čini da posljednjih pet dana traju intenzivne borbe za uspostavljanje kontrole nad autocestom P66, sjeverno od Kremine. P66 je, kako navode, ključna opskrbna ruta za sjeverni dio ruske bojišnice u Donbasu iz Belgorodske regije u Rusiji čiju je uporabu prekinulo djelovanje ukrajinskog topništvo od listopada. Ukoliko bi Kijev uspio osigurati ovu rutu, to bi vrlo vjerojatno dodatno potkopalo rusku obranu grada Kremine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:59