NEUKUSNA USPOREDBA

RUSKI AMBASADOR U INTERVJUU ZA SRPSKE MEDIJE 'U Donjecku je sada kao u Vukovaru 1991.'

 AFP

Ruski ambasador u Beogradu u svom je intervjuu za Večernje novosti iznio niz interesantnih stavova te poslao više jasnih poruka vladi Srbije. Aleksandar Čepurin ističe kako bi “Srbija sama sebi pucala u nogu kad bi sada uvela sankcije Rusiji” i da bi takvu odluku mogao donijeti samo “političar samoubojica” jer bi to Beogradu nanijelo štetu. Ambasador navodi i da je Kuba pod sankcijama “već nekoliko destljeća, a narod podržava vlast” - zaboravljajući pritom napomenuti kako iz “kubanskog raja” i dalje bježe tisuće ljudi.

Napomenuo je i da Rusija nije bombardirala Srbiju niti poticala “kosovske separatiste na odvajanje”. Čepurin ističe i kako razumije specifičnu poziciju Srbije i politiku vlade da se zemlja priključi EU te izbalansiran stav po pitanju događaja u Ukrajini. “Ondje je sada glavna stvar spriječiti masovna stradanja civila na jugoistoku zemlje. Kijevske vlasti već su de facto pretvorile Donjeck u Staljingrad, Guernicu ili, ako želite, Vukovar”. Kad je pak riječ o ovoj posljednjoj, apsolutno neprimjerenoj usporedbi, ambasador bi se trebao, recimo samo toliko, malo bolje informirati. A ni Guernica mu baš nije uspjela prispodoba.

Rusija od Srbije, kad iduće godine preuzme predsjedavanje OESS-om, kaže ambasador Čepurin, očekuje da ima “kičmu” i bude maksimalno neutralna. Nagrada za to je mogućnost da Republika Srbija sada, kad traju sankcije, poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju jer Čepurin osim toga i projekta “Južni tok” ne vidi druge krupne projekte koji bi omogućili građanima Srbije da bolje žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:42