MOSKOVSKI MEDIJI TVRDE

RUSKI ANALITIČAR O NOVOM RASPLETU U TOTALNOM RATNOM KAOSU U SIRIJI 'Asad je to sve napravio u dogovoru s Turskom i Rusijom...'

 
 Screenshot Twitter, Reuters

Bez usuglašavanja s Turskom nije išlo, kaže za utjecajni moskovski Kommersant analitičar Ruskog vijeća za međunarodne odnose, Kiril Semjonov, o neočekivanom angažmanu snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al-Asadu na strani Kurda u ratu s Turskom.

Semjonov nadalje kaže da se ne može govoriti o "pomirbi i savezništvu Asada i Kurda jer to je "sve kratkoročno iz interesa" jer Asad će se i s njima "raskusurati" kao i sa svakom oporbom, ali Kurdi su sada spremni prihvatiti Asadovu ruku jer trenutačno biraju između "brze smrti" u ratu s Turskom i "laganog umiranja" koje ih čeka.

Naime, ruski stručnjak smatra da angažman Sirijskih regularnih snaga neće znatno utjecati na stvaranje sigurnosne zone uz tursku granicu.

- Uđu li Sirijci u Mandžib, to neće poremetiti turske planove. U Kobani Turci mogu ući ranije, a stignu li tamo Sirijci prije, podijelit će sigurnosnu zonu po pola, a nju ionako već dijeli rijeka Eufrat, kaže Semjonov.

Treba napomenuti da je dogovor Kurda i Asadovih snaga postignut u ruskoj vojnoj bazi Hmejmim, što znači da nije prošlo bez ruskog utjecaja, a znajući da Rusija u ovom trenutku itekako drži do odnosa s Ankarom, sigurno je Kiril Semjonov u pravu.

No, zanimljiva je ruska pozicija - s jedne strane, Rusija je onemogućila osudu turske intervencije u Vijeću sigurnosti UN-a, a s druge ipak ne želi pokvariti odnose s Kurdima, jer su oni glavni igrač u Siriji koji drži ili nastoji držati sve konce u rukama.

Asad koji Moskvi mora zahvaliti opstanak sigurno ništa ne poduzima prije nego što mu kaže ruski ambasador u Damasku, jer on konačno drži poziciju samog Bašara al-Asada.

Rusija je sada u savezništvu s Ankarom, iako se ono ne može nazvati "strateškim", nego više "brakom iz nužde". Rusija jest prodala sofisticirani proturaketni sustav S 400 Turskoj, ali ona je i dalje član NATO-a. Neki smatraju da Rusija i ne inzistira da joj se Turska potpuno poda, nego joj više odgovara da bude pukotina u NATO-u.

Rusija je na angažmanu u Siriji postigla osovinu Moskva - Teheran - Ankara u kojoj svi imaju svoje interese, koji su često u koliziji (kao sada s Kurdima), ali svi sada od nje imaju koristi.

Snimka turskog udara na kurdske snage

Tursko Ministarstvo obrane objavilo je snimku uništavanja kamiona koji je dostavljao oružje i municiju u tunel koji su na krajnjem sjeveru Sirije koristili pripadnici kurdskih jedinica YPG, javlja turska agencija Anadolija u ponedjeljak, a prenosi Al Jazeera Balkans.

"Turske zračne snage uništile su terorističko gnijezdo koje su otkrile naše bespilotne letjelice i iz kojeg su teroristi izvodili napade na civile i djecu u Turskoj", navodi se u poruci koju je Ministarstvo objavilo na Twitteru.

Ministarstvo je objavilo i snimku na kojoj se vidi kako pripadnici kurdskih pobunjeničkih snaga iz kamiona unose municiju i oružje u tunel. Potom se vidi i trenutak kada turske zračne snage u dva navrata pogađaju i uništavaju to njihovo uporište. (Jutarnji.hr)

Trump: 'Snage pod kurdskim vodstvom možda namjerno oslobađaju militante IS-a'

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene militante Islamske države kako bi privukle američke snage nazad u to područje te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

Turska ofenziva u sjevernoj Siriji povećala je zabrinutost da bi militanti IS-a i njihove obitelji koje drže snage pod vodstvom Kurda povezane s Washingtonom mogle pobjeći i oživjeti skupinu. Mnogi su već pobjegli, rečeno je.

"Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovno uhvaćeni u Turskoj ili europskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo djelovati", rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.

Turska ofenziva slijedi nakon Trumpove odluke da povuče 1000 vojnika iz sjeverne Sirije, što su osudili brojni kritičari.

Cilj Turske jest neutralizirati kurdsku miliciju YPG, primarni element Sirijskih demokratskih snaga (SDF), saveznika Washingtona. Ankara na YPG gleda kao na terorističku skupinu zbog njezine povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

U tvitovima u ponedjeljak ujutro, Trump je zaprijetio "velikim sankcijama" Turskoj.

Trumpova administaracija najavila je u petak da će se pripremati sankcije Turskoj, a ministar financija Steven Mnuchin rekao je da su banke obaviještene.

Međutim ni Trump ni uprava nisu dali detalje o mogućim sankcijama niti što bi se njima potaknulo. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:54