‘NEMA TU OPCIJA...‘

Ruski diplomat je u jednoj rečenici otkrio pravi Putinov cilj u Ukrajini

Predsjednik Vladimir Putin gleda na rat kao na dio znatno šire borbe protiv SAD-a

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Rusija ne može koegzistirati s aktualnim "režimom" u Kijevu i odupirat će se moći vojnog saveza NATO-a sve dok Moskva ne ispuni svoje ciljeve, rekao je viši dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u utorak, na 10. godišnjicu ukrajinske revolucije koju Moskva naziva sponzoriranim državnim udarom iz inozemstva.

"Aktualni režim je apsolutno toksičan, ne vidimo u ovom trenutku nikakvu opciju suživota s tim režimom", rekao je novinarima u Moskvi visoko rangirani diplomat Rodion Mirošnik.

On tvrdi da je Ukrajina počinila zločine protiv civilnog stanovništva i krši ljudska prava te da je NATO opskrbio Ukrajinu zabranjenim oružjem, ocijenivši da će u konačnici pasti interes zapada za Ukrajinu.

Mirošniku je u ruskom ministarstvu vanjskih poslova dodijeljena zadaća da prikuplja dokaze o navodnim ukrajinskim ratnim zločinima prema civilima.

Ukrajina i zapad, međutim, optužuju Rusiju za ratne zločine u Ukrajini a koje Moskva odlučno odbacuje.

Mirošnik također poručuje da Rusija može odolijevati NATO-u onoliko koliko je potrebno da porazi ukrajinske snage u svojoj "specijalnoj vojnoj operaciji" te da obavi sve zadaće koje je zadao predsjednik.

"Zapad će u konačnici izgubiti interes za Ukrajinu, a aktualna vlast u Kijevu će pasti", rekao je Mirošnik.

Kremlj je u utorak opisao ukrajinsku revoluciju 2014. kao sponzorirani državni udar koji je definirao sadašnje prozapadno stajalište Ukrajine.

Govoreći na 10. godišnjicu početka masovnih prosvjeda u Kijevu koji su kulminirali svrgavanjem predsjednika Viktora Janukoviča, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao:

"Činjenicu da je to sponzorirano iz inozemstva su, direktno ili indirektno, potvrdili predstavnici stranih zemalja. To nije tajna".

Predsjednik Vladimir Putin gleda na rat kao na dio znatno šire borbe protiv SAD-a. Klika u Kremlju tvrdi da je cilj SAD-a rascijepiti Rusiju, zgrabiti njezine prirodne resurse kako bi se potom razračunala s Kinom.

Zapad je pak Putina proglasio ratnim zločincem i diktatorom koji vodi imperijalistički rat u cilju otimačine zemlje.

Reuters ocjenjuje da je to oslabilo Rusiju, oformilo snažniji osjećaj državnosti u Ukrajini i dalo novi smisao NATO savezu kojemu je Rusija svojim postupcima podarila novu misiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:49