NUKLEARNO ORUŽJE

RUSKI DUŽNOSNICI UPOZORAVAJU Američka odluka o povlačenju iz sporazuma o razoružanju je 'opasna'

 U.S. Defense Department / Reuters

Visoki dužnosnici u Moskvi u nedjelju su kritizirali američku odluku da se jednostrano povuče iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom koji zabranjuje širok raspon nuklearnog oružja, prozvavši to opasnim samostalnim činom.

"Ovo bi bio vrlo opasan korak", istaknuo je zamjenik ministra Sergej Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS.

"Nesposobnost i nevoljkost da s nama postignu dogovor na razumnim temeljima tjera neke sile u Washingtonu da ohrabruju vodstvo države u donošenju odluke o službenom povlačenju", dodao je Rjabkov i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj čin.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da će povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

S INF-om je na snagu stupila zabrana nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5500 kilometara, kao i njihovih lansirnih rampi.

"Raskinut ćemo taj sporazum i povući se iz njega", kazao je Trump novinarima u Nevadi, uz obrazloženje da Rusija stalno krši taj sporazum.

Ruski diplomat Konstantin Kosačev je u nedjelju poručio kako bi unilatelralno povlačenje poništilo sve težnje razoružanju.

"Čovječanstvu prijeti totalni kaos na području nuklearnog naoružanja", kazao je ruski diplomat.

Leonid Sluzki, čelnik odbora za vanjske poslove ruskog parlamenta, naglasio je kako za Trumpove tvrdnje da Rusija godinama krši taj sporazum ne postoje dokazi.

"Time samo želi opravdati svoje odluke", kazao je Sluzki.

Izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova je kazao da SAD "već dugo godina" želi poduzeti taj korak te da je "namjerno i postupno podrivao temelj ugovora".

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dvije velesile i mnoge bi uskoro trebalo obnoviti.

Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje važiti 2020. a SAD je raskinuo Antibalistički program iz 1972. još 2002. tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:59