VRIJEDE MILIJUNE

Ruski dužnosnici zaplijenili švicarske satove: ‘Prekršena su carinska pravila prilikom uvoza‘

Zapljena je izvršena samo nekoliko dana nakon što se Švicarska pridružila zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji

ilustrativna fotografija Audemars Piguet satova

 Fabrice COFFRINI/AFP

Ruski dužnosnici navodno su zaplijenili luksuzne Audemars Piguet satove vrijedne nekoliko milijuna dolara. Švicarski mediji javljaju kako su švicarske satove iz trgovine u utorak zaplijenili agenti sigurnosne službe zbog navodnog kršenja carinskih pravila, prenosi BBC.

Zapljena je izvršena samo nekoliko dana nakon što je Švicarska napustila svoju tradicionalnu neutralnost i pridružila se zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Sa švicarske strane još nema nikakve službene potvrde ove informacije, no njihova vlada izvijestila je kako nova švicarska zabrana izvoza luksuzne robe u Rusiju već uzrokuje "neizvjesnost" za neke tvrtke.

Audemars Piguet satovi mogu koštati više od 921.000 dolara po komadu, a prema pisanju švicarskih novina NZZ am Sontag, satove su zaplijenili agenti koji su radili za rusku sigurnosnu službu FSB iz moskovske podružnice Audemars Pigueta. Isti ti agenti svoju akciju očito opravdavaju tvrdnjom kako su prilikom uvoza spomenutih satova u Rusiju prekršena lokalna carinska pravila.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, luksuzni švicarski brend Audemars Piguet priopćio je kako je prestao s radom u Rusiji, a njihova službena web stranica objavila je kako su njihove dvije poslovnice u Moskvi "privremeno zatvorene".

Švicarska je lani u Rusiju izvezla satove u vrijednosti od 280 milijuna dolara, no to tržište moglo bi vrijediti i puno više s obzirom na broj ruskih kupaca koji kupuju luksuzne proizvode u Švicarskoj.

Ruski dužnosnici kažu kako su u u posljednjih nekoliko tjedana pokazali povećanu spremnost da zaplijene imovinu stranim tvrtkama koje pokušavaju smanjiti svoje poslovanje u Rusiji.

Stotine iznajmljenih stranih putničkih zrakoplova vrijednih gotovo 10 milijardi dolara i dalje su prizemljeni u Rusiji, a njihovim vlasnicima odbijeni su zahtjevi za vraćanjem aviona.

Podsjetimo, ranije ovoga mjeseca bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je kako će novi zakon omogućiti Rusiji da nacionalizira imovinu zapadnih tvrtki koje se povlače iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56