BROJKE GOVORE SVE

Ruski dužnosnik priznao mizerno stanje svojih trupa: ‘Ukrajinci su nas nadmašili u Harkivu 8 naspram 1‘

Vitalij Gančev rekao je za rusku televiziju da je ukrajinska vojska zauzela sela na sjeveru i probila se do ruske granice

Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice M777/Ilustracija

 Sergey Bobok/Afp/Profimedia/Sergey Bobok/Afp/Profimedia

Ukrajinske snage su brojčano nadmašile ruske u omjeru od čak osam naspram jedan u prošlotjednom protunapadu u regiji Harkiva, rekao je tamošnji najviši ruski dužnosnik kojeg su postavile okupatorske snage. Vitalij Gančev rekao je za rusku televiziju da je ukrajinska vojska zauzela sela na sjeveru i probila se do ruske granice, prenosi BBC.

Inače, uvriježeno je mišljenje među vojnim analitičarima kako je za uspješan napad na ukopane obrambene pozicije potrebno najmanje tri puta više snaga u napadu nego što ima branitelja područja na koje je napad usmjeren.

Kijev tvrdi da je povratio kontrolu nad 3.000 četvornih kilometara svoga teritorija u ovom obratu u šestomjesečnom ratu. Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak. "Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Donjeck", priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva. Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je "regrupiranje" snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju navečer je kazao da je strateški važan grad Izjum, za koji su vođene bitke ranije u ratu, vraćen pod ukrajinsku kontrolu. Pojavili su se i videozapisi na kojima ukrajinski vojnici u tom gradu podižu nacionalnu zastavu.

Brzo ukrajinsko napredovanje

Prema ukrajinskom glavnom stožeru, ruske snage su napustile i gradić Svatov u regiji Lugansk, iako u njemu još djeluju separatističke snage. "Suočena s brzim napredovanjem Ukrajine, Rusija je vjerojatno naredila povlačenje svojih snaga iz cijele Harkivske oblasti zapadno od rijeke Oskil", stoji u najnovijem izvješću britanske obrambene obavještajne službe u ponedjeljak.

"U ovom sektoru još uvijek postoje izolirana područja otpora, ali Ukrajina je od srijede uspjela vratiti teritorij veličine barem dva puta veće od šireg područja Londona", dodali su u izvješću. "Brzo napredovanje Ukrajine uvelike je utjecalo na ruski operativni plan. Većina njihovih snaga u Ukrajini vjerojatno je bila prisiljena dati prioritet hitnim obrambenim operacijama", zaključili su.

Ukrajinske snage u svojoj su protuofenzivi na tom području prvo opkolile Balakliju, mjesto 70-ak kilometara jugoistočno od Harkova, a zatim su prodrle prema sjeveru kako bi došle do široke rijeke Oskil, južno od željezničkog i opskrbnog čvorišta Kupjanska, nakon čega su ušle u grad.

Tom je akcijom odsječen Izjum, ključno vojno središte, zbog čega su ruske snage morale napustiti taj grad, koje su zauzele krajem ožujka. Kupjansk i Izjum dva su ključna grada za ostvarenje cilja Kremlja - preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom, odnosno ukrajinskim istočnim regijama Donjeck i Lugansk. Uspjeh Ukrajine djelomično je postignut korištenjem tenkova i pješaštva, gdje je okupator k tome oslabljen jakim topničkim udarima dugog dometa, najvjerojatnije iz američkih i drugih višecijevnih raketnih sustava, navodi The Guardian u svojoj analizi.

Kremlj: ‘Ostvarit ćemo svoje ciljeve‘

Kijev je dobro iskoristio obavještajne resurse i podatke kako bi uočio rusku slabu točku i iskoristio rijeku kao geografski čimbenik na najučinkovitiji način. No, kao najvažnije, Ukrajina je učinkovito kombinirala naoružanje snagom ​​kakva dosad nije viđena.

Ukrajina, pak, sada može ciljati linije opskrbe u sjevernoj pokrajini Lugansk. Ruski gubitak Izjuma ublažava pritisak na Slovjansk sa sjeverozapada i omogućuje Ukrajini da pokuša preokrenuti situaciju s gubicima koje je pretrpjela u Donbasu - što je zajednički naziv za pokrajine Donjeck i Lugansk - počevši od grada Lisičanska. Istovremeno bi se mogla otvoriti prilika za napredak oko Hersona na jugu, odakle će Rusija vjerojatno morati povući dio svojih snaga, zaključuje se u analizi Guardiana.

Unatoč događanjima na bojištu, Kremlj je u ponedjeljak poručio da će Rusija ostvariti svoje vojne ciljeve u Ukrajini, u prvoj javnoj reakciji na dramatične uspjehe ukrajinske vojske na bojišnici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je izravno odgovoriti na pitanje novinara vjeruje li predsjednik Vladimir Putin u svoje vojno vodstvo, odgovorivši da će se "posebna operacija" nastaviti dok ne ostvari svoje rezultate. "Vojna operacija se nastavlja", rekao je Peskov. "I nastavit će se dok ciljevi koje smo u početku postavili ne budu ostvareni". "Naravno, vrhovni zapovjednik obaviješten je o svim vojnim akcijama koje se izvodi", rekao je Peskov, govoreći o Putinu.

Na pitanje hoće li Putin narediti opću mobilizaciju zbog toga, Peskov je rekao da se to pitanje postavi ministarstvu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:21