OBJAVLJENA SNIMKA

Ruski FSB tvrdi da je spriječio atentat na Putinova oligarha, zanimljivo je koga su optužili

RIA Novosti su objavile snimku FSB-a na kojima se vidi nepoznati muškarac kako postavlja eksploziv

Navodni automobil Konstantina Malofejeva

 Federalna služba sigurnosti/ AFP

Ruska služba sigurnosti FSB priopćila je u ponedjeljak da je spriječen pokušaj atentata na ruskog oligarha Konstantina Malofejeva (48).

Moskva tvrdi da su bombaški napad na Malofejeva planirale ukrajinske specijalne službe. Navodo su planirali dići u zrak njegov automobil postavljanjem eksploziva ispod vozila, na sličan način kao što je to učinjeno u slučaju ubojstva ruske novinarke Darije Dugine iz kolovoza 2022.

Njihove tvrdnje nije moguće provjeriti iz neovisnog izvora, a ukrajinski dužnosnici te navode još nisu komentirali.

RIA Novosti su objavile snimku FSB-a na kojima se vidi nepoznati muškarac kako postavlja eksploziv ispod, kako tvrde, Malofejevljeva auitomobila. Zatim slijedi snimka robota koji razmonitirava eksploziv u podzemnoj garaži.

image

Konstantin Malofejev

Kirill Kudryavtsev/Afp

FSB tvrdi da je bombaški napad koordinirao Denis Nikitin, šef Ruskog dobrovoljačkog korpusa, krajnje ekstremističke skupine sa sjedištem u Ukrajini koja je preuzela odgovornost za prošlotjedni upad diverzanata u regiju Brjansk.

Navodno je Nikitin djelovao po naređenju ukrajinske sigurnosne službe SBU.

Oglasio se i Malofejev, ustvrdivši da je na sigurnom i da nikakve prijetnje neće utjecati na njegove "domoljubne stavove".

Moskovski milijarder koji njeguje bliske veze s Kremljom i Ruskom pravoslavnom crkvom, ali i financira ultra desničarski news kanal Tsargrad te monarhističko Društvo dvoglavog orla, nalazi se na popisu sankcioniranih osoba SAD-a, EU-a te Kanade još od 2014. kada je optužen za financiranje proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Ruski mediji pišu kako ovaj slučaj podsjeća na ubojstvo Darije Dugine, kćeri istaknutog ruskog nacionalista.

Podsjetimo, u ranim noćnim satima 20. kolovoza prošle godine u atentatu je poginula jedna od vodećih ruskih radikalnih desničarskih filozofkinja, kći "Putinova ideologa" i tvorca tzv. Euroazije i "ruskog svijeta" Aleksandra Dugina, Darija Dugina (30). Njezin automobil Toyota Land Cruiser Prado eksplodirao je zbog podmetnute eksplozivne naprave, u vožnji na otvorenoj cesti nedaleko od podmoskovskog sela Boljšije Vjazjomi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:50