GLASNOGOVORNIK KREMLJA

Ruski Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu: ‘Zainteresirani smo za više ugovora‘

IEA i zastupnici EP-a optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina
 Pavel Lvov/AFP

Ruski energetski div Gazprom spreman je povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja u nedjelju, u trenutku kada se bilježi nagli rast cijena plina.

Prema novinskoj agenciji, Dmitrij Peskov rekao je da je Gazprom zainteresiran za više ugovora o opskrbi plinom.

Peskov je govorio o niskim razinama zaliha plina u Europi.

"Je li moguće dobiti više plina od Gazproma i ondje ga upumpavati? Moguće je. Gazprom je spreman. Štoviše, već je pokrio sve dodatne zahtjeve (opskrbe)", rekao je Peskov, piše Interfax.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina.

Peskov je ponovio da Gazprom ispunjava sve obveze o opskrbi plinom.

"Je li Gazprom spreman za više, za potpisivanje više ugovora? Gazprom je zainteresiran za to. To je radi toga jer su naši potrošači u Europi naši glavni partneri", rekao je.

Referentne europske cijene plina porasle su više od 250 posto ove godine što je uzrokovalo više cijene energije i utjecalo na industrije čija proizvodnja ovisi o plinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 05:09