KIBERNETIČKI RAT

Ruski hakeri neprestano napadaju Microsoft: ‘Ne, nije im cilj sabotaža, znamo što žele‘

Washington je u travnju nametnuo Moskvi sankcije zbog navodnog uplitanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine
Vladimir Putin i Joe Biden
 Denis Balibouse/POOL/AFP

Iz Microsofta su otkrili da su brojne američke tvrtke i računala bili izloženi ruskim kibernetičkim napadima, piše El País.

Potpredsjednik Microsofta Tom Burt tvrdi da se radi o istoj skupini hakera koji stoje iza incidenta SolarWinds iz 2020. godine kada su uspjeli izmijeniti softver tisuće računala te time otkrili podatke 18.000 korisnika. Sjedinjene Američke Države vjeruju da se radi o osobama koje su dio ruske obavještajne službe.

Navodno je riječ o špijunaži u potrazi za tajnim informacijama, a ne o sabotaži.

Iz Microsofta priznaju da su hakeri između 1. srpnja i 19. listopada izvršili 22.868 napada, koji su, srećom, bili poprilično neuspješni.

Sporni napadi su pogodili SAD samo sedam mjeseci nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio sankcije za Rusiju zbog napada te samo dva tjedna poslije sastanka SAD-a, Europske Unije i tridesetak zemalja na temu kibersigurnosti.

Rusija nije bila pozvana na taj sastanak.

Washington je u travnju nametnuo Moskvi sankcije zbog navodnog uplitanja u američke predsjedničke izbore 2020. godine.

Stručnjaci, koji sudjeluju u godišnjoj Konferenciji za kibersigurnost, smatraju da tehnike koje su hakeri koristili nisu sofisticirane te da je takve napade lako spriječiti.

Burt smatra da navedeni napadi ukazuju na to da Rusija pokušava ostvariti sistematičan i dugotrajni pristup tehnologiji kako bi mogla nadzirati podatke od interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:22