TKO JE PRAVI BORIS?

Ruski izbori kao ‘Igra detekcije‘ iz legendarne Kviskoteke: ‘Ovo je prevara, nikad nisam vidio nešto slično!‘

Kako među lažnjacima uočiti pravog Višnjevskog? Pa jedino on se potrudio nositi kravatu, napisao je na Facebooku njegov prijatelj
Boris Višnjevski
 Olga Maltseva/Afp/Profimedia

Boris Višnjevski (65), član liberalne stranke Jabloko, uoči izbora koji će se kasnije ovoga mjeseca održati u okrugu u Sankt Peterburgu, muku muči s dvojnicima kojima je očito cilj što više zbuniti glasače na biračkim mjestima. Kako prenosi The Guardian, ruski oporbeni političari već su se navikli boriti s protukandidatima s istim prezimenima, no čini se kako imitatori sad mijenjaju čak i svoja lica.

Iako je Višnjevski već bio upoznat s činjenicom da su dvojica njegovih "protivnika" promijenila imena pa se sad i oni zovu Boris Višnjevski, domišljati muškarci otišli su i korak dalje te su u potpunosti promijenili i imidž kako bi što više sličili "pravom" Borisu - naime, kad je u nedjelju napokon otkriven službeni glasački plakat, na njemu su osvanula tri identična lica Borisa Višnjevskog - svi su proćelavi, sijedi i u ležernoj sportskoj odjeći s kozjom bradicom.

- Kako uočiti pravog Višnjevskog? Pa jedino on se potrudio nositi kravatu - napisao je na Facebooku njegov prijatelj.

- Dotični dvojnici su politička prevara! Nikad nisam vidio ništa slično! Ovo je napravljeno kako bi se zbunilo birače, nekome je u cilju da ljudi svoj glas zabunom daju jednom od lažnih Višnjevskih... Možda su izbornoj komisiji predali i fotošopirane fotografije! Ne znam koji su motivi ovih muškaraca, ali ne vjerujem da su pristali ovako se sramotiti u javnosti besplatno - izjavio je u jednom intervjuu "pravi" i kopirani političar.

Ruski list Novaya Gazeta prvi je objavio identitet jednog od dvojnika - riječ je o Viktoru Bykovu, koji je ime legalno promijenio 3. srpnja, a donedavno je imao puniju kosu i izgledao godinama mlađe nego na fotografiji dostavljenoj izbornom povjerenstvu.

Drugi protukandidat prije se zvao Aleksej Šmelev i navodno je bio voditelj prodaje u jednoj tvrtki iz Sankt Peterburga. Niti jedan od protivnika Višnjevskog do ovih izbora nije javno vodio nikakvu kampanju niti se pojavljivao u javnosti.

Zanimljivo je kako oba dvojnika i dalje imaju različite patronime - srednja imena koja se obično dodjeljuju ruskoj djeci prema imenu nečijega oca, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:47