MOSKVA TVRDI

Ruski izvoz snažno je porastao u 2022., čak se i uvoz vratio vrlo blizu predratnim razinama

Ruski izvoz porastao je lani za 20 posto, na 591,5 milijardi dolara. Uvoz je smanjen za 12 posto, na 259,1 milijardu dolara

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/AFP

Ruski trgovinski višak premašio je u 2022. godini 330 milijardi dolara, odražavajući skok izvoza i visoke cijene nafte na svjetskim tržištima, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave.

Ruski izvoz porastao je lani za 20 posto, na 591,5 milijardi dolara. Uvoz je smanjen za 12 posto, na 259,1 milijardu dolara.

Višak u ruskoj trgovinskoj bilanci time je bio veći za 68 posto nego u 2021. godini, dosegnuvši 332,4 milijarde dolara, objavila je carinska uprava.

Zahvaljujući visokim cijenama ruski prihod od prodaje sirove nafte i naftnih derivata poskočio je lani za 42 posto, unatoč zapadnim sankcijama, koje su pak ograničile ruski uvoz.

Kako bi Rusiji ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini, G7 i njegovi partneri, uključujući EU, ograničili su krajem prošle godine cijene ruske nafte na 60 dolara, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li prevozili skuplje barele.

U veljači su ograničili i cijene skupljih derivata na 100 dolara, a onih jeftinijih na 45 dolara, što bi trebalo smanjiti ruski prihod u ovoj godini.

Cjenovna kočnica već se jasno osjetila u prva dva ovogodišnja mjeseca, napominje agencija dpa.

Ruski uvoz u međuvremenu se gotovo vratio na predratne razine, djelomično zbog "sivih" isporuka preko trećih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 10:37