SEVASTOPOLJ U PLAMENU

Ruski kanali ‘gore‘ nakon najjačeg udara na Crnomorsku flotu: ‘Samo je jedan način‘

Po svemu sudeći, radi se o jednom od najznačajnijih napada na Crnomorsku flotu od početka ruske invazije

Prizor udara na Krim; brod Minsk snimljen 2022. i podmornica ‘Rostov na Donu‘, snimljena iste godine

 Screenshot: Twitter/Profimedia/

Na dan koji je trebao biti jedna od rijetkih prilika kada Putin može proglasiti kakvu takvu diplomatsku pobjedu, makar i u obliku posjeta kolege globalnog izopćenika, sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Ukrajinci su ruskom lideru spakirali neugodno iznenađenje.

U srijedu rano ujutro napadnut je Sevastopolj, najveći grad okupiranog Krima, a ujedno i sjedište ruske Crnomorske flote. Ruski guverner Mihail Razvožajev poručio je kako je prema brodogradilištu ispaljeno 10 krstarećih projektila, a napad su upotpunila i tri pomorska drona. Vrlo brzo društvenim mrežama proširile su se video snimke i fotografije brodogradilišta u plamenu, a čak su i Rusi bili prisiljeni priznati da je napad uzrokovao požar, ali i štetu na dva plovila.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije oglasilo se priopćenjem u kojem su naveli oštećenje na "dva plovila", a rečeno je i da su u požaru ozlijeđene čak 24 osobe. Dodali su i da je sedam od 10 ukrajinskih projektila oborila protuzračna obrana kao i da su uništena sva tri pomorska drona.

Nije dugo trebalo čekati ni da se Kijev oglasi. Dužnosnik ukrajinske vojno-obavještajne službe Andrij Jusov Reutersu je potvrdio da su u napadu pogođeni veliki desantni brod i jedan podmornica. Naizgled bez direktnog preuzimanja odgovornosti za napad, Jusov je dodao da "ne može komentirati koja su sredstva korištena u napadu".

Udar na podmornicu?

Gotovo istodobno s njegovom izjavom na Twitter računima koji prikupljaju podatke iz otvorenih izvora pojavile su se spekulacije da su pogođena plovila koja su bila na suhom doku, a na kojima su se izvršavali popravci. Kako se navodi, pogođen je desantni brod ‘Minsk‘ klase Ropuša te podmornica ‘Rostov na Donu‘ koja pripada moderniziranoj Kilo klasi pobornica. I dok je ‘Minsk‘ brod koji broji već 40 godina aktivne službe, ‘Rostov na Donu‘ je moderna dizelsko-električna jurišna podmornica koja je u aktivnoj službi od 30. prosinca 2014. godine.

Ako se pokaže da je brodu i podmornici nanesena značajna šteta (a za Minsk snimke već sugeriraju da je toliko oštećen da se ne može popraviti), radi se o jednom od najznačajnijih napada na rusku Crnomorsku flotu od početka invazije.

Istina, ne može se usporediti s potapanjem krstarice ‘Moskva‘, ali se radi o ozbiljnom udaru u samo srce flote, plus potencijalno prvom izbacivanju iz stroja neke ruske podmornice. I to jedne od samo četiri ili pet aktivnih koje Rusi imaju u Crnom moru i s kojih krstarećim projektilima Kalibr teroriziraju Ukrajinu od početka invazije.

Činjenica da je Sevastopolj pretrpio ovako veliki napad dodatno bi mogla uvjeriti Ruse da brodove i podmornice Crnomorske flote bazira isključivo u Novorosijsku, gradu na obali Crnog mora koji se nalazi u sklopu teritorija Ruske Federacije. I koji je, važno je istaknuti, naizgled ipak van dometa projektila kojima bi ga Ukrajinci mogli napasti (to ne važi za pomorske dronove, kojima je početkom kolovoza u toj bazi izvršen uspješan napad na još jedan desantni brod klase Ropuša - Olengorskij Gornjak).

- Ovaj napad bio je prilično odlučan i čini se da je napravio ozbiljnu štetu. Iako neće značajno narušiti opstojnost cijele ruske flote, Moskvi će jasno naznačiti da Sevastopolj više nije sigurna luka, smatra vojni analitičar Sky Newsa, profesor Michael Clarke, inače bivši direktor Royal United Services Instituta (RUSI).

Napad Storm Shadowima?

Osim utvrđene štete i narušavanja iluzije o sigurnoj luci, ovaj napad značajan je u još jednom pogledu, a to je oružje kojim je izvršen. Dok napadi pomorskim dronovima više nisu tako rijetki, napadi projektilima na ciljeve koji su toliko iza linije bojišnice kao što je to brodogradilište u Sevastopolju - jesu.

Taj je grad od Hersona, koji se nalazi praktički na prvoj liniji bojišnice, udaljen oko 240 kilometara zračne linije. To znači da je, barem u teoriji, napad mogao biti izvršen krstarećim projektilima Storm Shadow ili njegovom francuskom inačicom SCALP EG. Te projektile prije nekoliko mjeseci Ukrajini su donirale Velika Britanija i Francuska, pretpostavlja se u ne prevelikim brojevima. Koriste ih Zračne snage Ukrajine koje kao platformu za njihovo ispaljivanje koriste sovjetske borbene avione Su-24, te su njima više puta izvršila napade iza neprijateljskih linija, uglavnom na skladišta oružja i zapovjedne centre ruske vojske. Ruski vojni bloger Rybar navodi kako je napad izvršen upravo Storm Shadow projektilima, lansiranima iznad površine Crnog mora (što bi sugeriralo zaobilaženje ruskih linija obrane na kopnu).

Isti scenarij sugerirao je i zapovjednik Zračnih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk koji je poručio da se "okupatori i dalje oporavljaju od noćnog bombardiranja Sevastopolja":

- Želio bih zahvaliti našim pilotima na sjajno obavljenom poslu. Nastavit će se.., poručio je ovaj general.

Usprkos ovim navodima s ruske i ukrajinske strane, ima i onih koji smatraju da je napad možda izvršen i ukrajinskim projektilima Neptun. Riječ je o protubrodskim projektilima kojima je svojedobno potopljena ‘Moskva‘, a za koje su ukrajinski obavještajci prije nekoliko tjedana rekli da ih sada imaju i u inačici kojom se može djelovati na kopnene ciljeve. Upravo je tim projektilom, tvrdili su Ukrajinci, u kolovozu na samom zapadu Krima uništen najpotentniji ruski PZO sustav S-400 Trijumf. No, kako tih projektila teško da ima više od dvadesetak (pod uvjetom da doista funkcioniraju), manje je vjerojatno da su čak polovicu njih Ukrajinci potrošili u samo jednom napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:53