PASTVA BEZ VOĐE

Ruski komandosi uhitili ‘sibirskog Isusa‘, apostol mu je bio bubnjar iz sovjetskog boy benda

U izvornoj ideologiji kulta, tvrdio je da je Isus bdio nad ljudima iz orbite blizu Zemlje, a Djevica Marija je ‘upravljala Rusijom‘
'Učitelj Visarion' ili 'Isus iz Sibira' 
 Alexander Nemenov/AFP

Ruske su vlasti poduzele specijalnu operaciju kako bi uhitile bivšeg prometnog policajca koji tvrdi da je reinkarnacija Isusa Krista i već trideset godina vodi kult s bazom duboko u unutrašnjosti Sibira, piše Guardian.

Naoružani policajci uz angažman helikoptera opkolili su zajednicu koju vodi Sergej Torop, među svojim pratiteljima poznat kao Visarion, te uhitili njega i još dvojicu njegovih pomoćnika.

Ruski istražitelji kažu da će ga teretiti za organiziranje ilegalne vjerske organizacije te tvrde da je kult iznuđivao novac od sljedbenika i podvrgavao ih emocionalnom zlostavljanju.

59-godišnjeg Toropa, duge sijede kose i brade, maskirane su trupe odvele do helikoptera. U operaciji su sudjelovali agenti iz ruske sigurnosne službe FSB, kao i policija i druge agencije. Uhapšen je i Vadim Redkin, bivši bubnjar u boy-bendu iz sovjetskog doba, koji je poznat kao Visarionova desna ruka te još jedan pomoćnik Vladimir Vedernikov.

Torop, koji je 1989. izgubio posao prometnog policajca, tvrdio je da je doživio 'buđenje' kad je sovjetski režim počeo propadati. 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao Crkva posljednjeg zavjeta.

Nekoliko tisuća sljedbenika živi u nizu udaljenih zaselaka u regiji Krasnojarsk u Sibiru. Među preobraćenicima u kultu su osobe svih zanimanja iz cijele Rusije, kao i hodočasnici iz inozemstva.

image
'Učitelj Vissarion' ili 'Isus iz Sibira'
Alexander Nemenov/AFP

- Ja nisam Bog. I pogreška je gledati Isusa kao Boga. Ali ja sam živa riječ Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene, rekao je Visarion za Guardian 2002. godine.

Ruski mediji izvijestili su da je u izvornoj ideologiji kulta Visarion tvrdio da je Isus bdio nad ljudima iz orbite blizu Zemlje, a Djevica Marija je 'upravljala Rusijom', ali je kasnije proglasio samog sebe Isusom.

Njegova komuna miješa niz obreda izvučenih iz pravoslavnog kršćanstva s ekološkim ediktima i nizom drugih pravila. Provodi se veganstvo i zabranjuje se novčana razmjena unutar komune. Sljedbenici nose strogo propisanu odjeću i broje godine počevši od 1961., godine Visarionova rođenja, dok je Božić zamijenjen svetkovinom 14. siječnja, njegovim rođendanom.

image
'Učitelj Vissarion' ili 'Isus iz Sibira'
Alexander Nemenov/AFP

Nije jasno što će se dogoditi s pastvom sada kada je njezin vođa uhićen, niti je jasno zašto su vlasti odlučile krenuti u akciju upravo u ovom trenutku. Službena Ruska pravoslavna crkva već dugo osuđuje skupinu, ali dužnosnici su ih do sada uglavnom ostavljali na miru. Neki ruski mediji izvijestili su da se zajednica umiješala u spor s lokalnim poslovnim moćnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 20:29