NOVA AMERIČKA PROCJENA

‘Ruski konvoj je zaglavio, ostali su bez goriva! Ali to je tek početak problema, znate li koga su poslali u borbu?‘

Pentagon je u brifingu za novinare iznio svoje najnovije procjene o ruskoj invaziji na Ukrajinu
 Photo by Satellite image Š2022 Maxar Technologies/AFP

Sjedinjene Države procjenjuju da su Rusi na teritoriju Ukrajine dosad angažirali više od 80 posto svojih trupa koje su prethodno mjesecima nagomilavali uz granicu s tom državom. Kako je rekao neimenovani dužnosnik Pentagona tijekom neformalnog brifinga s američkim novinarima, Rusi zbog problema s logistikom i manjkom goriva nisu uspjeli značajnije napredovati prema Kijevu. - Ne samo da ostaju bez goriva, ostaju i bez hrane, izjavio je dužnosnik.

Amerikanci istovremeno potvrđuju da su Rusi za potrebe svoje invazije aktivirali i sustave naoružanja iz kojih je moguće ispaljivati tzv. aerosolne ili termobarične projektile, koji po dolasku do svog cilja usisavaju kisik iz okolnog područja i time pojačajavu svoj eksplozivni učinak. Unatoč velikim naporima koji su u jednom trenutku proteklog vikenda rezultirali i kraćim upadom u Harkov, ruske trupe i dalje ne uspijevaju u namjeri da okruže drugi najveći ukrajinski grad. U Pentagonu smatraju da je jedan od ključnih ruskih strateških ciljeva na neki način spojiti svoje trupe koje imaju određenih uspjeha na jugu, odnosno na području grada Mariupolja, s trupama na području Harkova. No, ni u Mariupolju ne ide sve po ruskim planovima. Ondje su se očekivale trupe koje su se iskrcale iz borbenih brodova, no napreduju izuzetno sporo i još se nisu probile do grada.

Prema najnovijim podacima kojima raspolažu Amerikanci, više od pola milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka invazije, ali među njima je minimalan broj američkih državljana, tek oko 70 i svi su otišli u Poljsku, a nekolicina je po prelasku granice dobila pomoć američkih vojnika stacioniranih u toj NATO članici.

Kada je riječ o ogromnom ruskom vojnom konvoju, čija se duljina procjenjuje na gotovo 65 kilometara, a u kojemu ima tenkova i raznih drugih oklopnih i borbenih vozila, Amerikanci tvrde da se on kreće relativno sporo, gotovo da stoji, a da se svako malo ta kolona suočava s problemom u vidu manjka goriva zbog čega neka od vozila doslovce usred vožnje ostaju praznih rezervoara.

Dodatni problem za Ruse, prema dužnosniku Pentagona, predstavlja i činjenica da mnogim vojnicima uopće nije rečeno da idu u rat. Dio ruskih vojnika na ukrajinskom teritoriju su zapravo ročnici, a Amerikanci tvrde da su zabilježili na nekoliko lokacija masovnu rusku predaju. - To su velikom većinom vrlo mladi momci, tek nedavno unovačeni, nisu pojma imali da će ih poslati u borbu, izjavio je dužnosnik Pentagona.

Kada je riječ o Odesi, američki dužnosnik tvrdi da zasad nije evidentirano bilo kakvo značajnije rusko vojno djelovanje prema tom trećem najvećem ukrajinskom gradu, ujedno i crnomorskoj luci.

Unatoč nabrojanim ruskim problemima, američki dužnosnik kaže da u Pentagonu zasad ne vide naznake da bi Rusi krenuli u bilo kakvu "stratešku reevaluaciju" smisla nastavka invazije na Ukrajinu. Dosad su, kaže, ispalili oko 400 navoeđnih projektila, a u zračnom prostoru Ukrajine djeluju s oko 75 borbenih aviona.

- Očekujemo da će se u predstojećim danima prilagoditi okolnostima, vjerojatno su dosta toga naučili iz nevolja u koje su upali na početku invazije, izjavio je dužnosnik.

Na kraju je rekao da u Washingtonu ne razmišljaju o uspostavljanju bilo kakve zone zabrane leta u Ukrajini jer bi se to u Moskvi zasigurno protumačilo kao objava rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:49