MEDIJSKA CENZURA

Ruski list Novaja Gazeta ostao bez dozvole za rad, glavni urednik ogorčen: ‘Ovo je političko ubojstvo‘

Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, najavio je da će novine, jedne od posljednjih neovisnih u Rusiji, podnijeti žalbu

Dmitrij Muratov

 Kena Betancur/AFP

Novaja Gazeta, jedan od posljednjih neovisnih listova u Rusiji, ostao je u ponedjeljak bez medijske dozvole čime mu je zapravo zabranjen rad.

Ruski nadzornik medija Roskomnadzor optužio je list da nije dostavio dokumente vezane uz promjenu vlasništva 2006. godine.

Glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje napore da podrži kritičko izvještavanje u Rusiji, rekao je izvan sudnice da je odluka "političko ubojstvo, bez imalo pravne osnove". Najavio je da će novine podnijeti žalbu.

Novine Novaja Gazeta, nepokolebljiv medij ruske medijske scene osnovan 1993. godine sredstvima od Nobelove nagrade za mir pokojnog sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, formirale su se kao vodeći ruski istraživački medij, iako se sloboda tiska u Rusiji postupno gasila.

List je u ožujku prestao izvještavati o ruskoj invaziji nakon što je upozoren na kršenje novoga zakona koji nameće strogu cenzuru izvještavanja o sukobu u Ukrajini.

Redakcija lista potom je pokrenula internetski portal u Europi, čije su objave također blokirale ruske vlasti.

Muratov je ostao u Rusiji i u subotu je predvodio pogrebnu povorku Gorbačova, svog financijskog pokrovitelja i prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 05:23