RATNE IGRICE

Ruski lovac preletio pred nosom američkog bombardera, u Pentagonu bijesni: ‘To je bilo opasno‘

Incident se dogodio kada je američki bombarder u sklopu misije "Savezničko nebo" letio kod Crnog mora
Ruski Su-27 u preletu
 Screenshot/YouTube

Šest bombardera B-52 američkog ratnog zrakoplovstva iz Zračne baze Minot u saveznoj državi Sjevernoj Dakoti nije 28. kolovoza u sklopu misije "Savezničko nebo" preletjelo preko svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) samo kako bi SAD još jednom pokazao moć svojih zračnih snaga već i kako bi se prikupio važne informacije o ruskim borbenim položajima oko Crnog mora, odnosno kako bi se doznao s čime Rusija raspolaže u smislu protuzračne obrane, piše Forbes.

Četiri od šest bombardera na put je krenulo iz britanske zračne baze Fairford, gdje su iz Amerike došli 22. kolovoza, a dva su na misiju krenula iz SAD-a. Bombarderi su letjeli na visinama većina od 6.096 metara, a ostvarivali su brzine veće od 643 kilometra na sat. Jedan od bombardera bio je zadužen za nordijske zemlje, drugi je odradio Baltik, treći Španjolsku i Portugal.

Zrakoplovi zračnih snaga zemalja NATO-a pridružili bi se bombarderima kada bi ušli u njihov zračni prostor. Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne Zračnog motrenja i navođenja.

Četvrti bombarder, koji je tijekom ove misije nosio pozivni znak "NATO01", imao je zadatak preletjeti Crno more, područje koje od ruske invazije Ukrajine 2014. svake godine postaje sve opasnije. Dok je bombarder letio međunarodnim zračnim prostorom iznad Crnog mora, u blizini su bila dva zrakoplova Boeing RC-135. Forbes navodi da SAD ima samo 17 takvih zrakoplova te da je upotreba dva za jednu misiju indikacija da je misija bila od iznimne važnosti.

Rusija je na to odgovorila tako što je u zrak dignula borbene zrakoplove Su-27 koji su potom, kako tvrdi Pentagon, na opasan i neprofesionalan način ometale američke bombardere. The Drive piše da je Su-27 prvo bombarderu prišao blizu lijevog krila te da je potom presjekao putanju američkog aviobna. Prvi "prelet" izveden je nešto iznad nosa bombardera, no ruski je zrakoplov manevar ponovio i to tako da je bombarderu putanju presjekao direktno ispred nosa.

Su-27 koje je izveo ovaj manevar najvjerojatnije je doletio s Krima. Ruski zrakoplovi u zračnoj bazi na Krimu imaju zadatak presresti svaki NATO-ov zrakoplov koji leti istočno od Crnog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:04