DRAMA NA NEBU

Ruski lovci skoro se sudarili s američkim dronovima ubojicama, pogledajte snimku incidenta

Tri bespilotne letjelice Reaper bile su u misiji protiv ciljeva Islamske države u Siriji

Presretanje na nebu iznad SIrije

 Twitter

Drugi put u manje od jednog dana, ruski borbeni zrakoplovi uznemiravali su američke najsmrtonosnije dronove - lovce-ubojice - koji su djelovali iznad Sirije, tvrdi američka vojska koja je objavila i snimku incidenta.

U četvrtak u 9:30 ujutro po lokalnom vremenu, ruski su zrakoplovi letjeli blizu američkih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper i ispred njih bacili baklje mamce, rekao je glasnogovornik Zračnih snaga. U incidentu su sudjelovala dva ruska zrakoplova, SU-34 i SU-35, a trajao je gotovo sat vremena, rekao je glasnogovornik. Dužnosnik obrane rekao je da se incident dogodio na sjeverozapadu Sirije.

- Ovo je drugi slučaj opasnog ponašanja ruskih pilota u zadnja 24 sata, rekao je general pukovnik Alexus Grynkewich, dodajući da se prvi dogodio u srijedu oko 10:40 ujutro po lokalnom vremenu.

- Ovi događaji predstavljaju još jedan primjer neprofesionalnih i nesigurnih akcija ruskih zračnih snaga koje djeluju u Siriji, a koje prijete sigurnosti i koalicijskih i ruskih snaga, rekao je Grynjewich.

- Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu s bezobriznim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih zračnih snaga kako bismo se ponovno mogli fokusirati na trajni poraz ISIS-a.

U incidentu koji se dogodio u srijedu, tri bespilotne letjelice Reaper bile su u misiji protiv ciljeva Islamske države u Siriji kada su ih tri ruska borbena zrakoplova počela uznemiravati.

Grynkewich je rekao da su ruski zrakoplovi ispustili više padobranskih raketa ispred dronova, prisiljavajući dronove na manevre izbjegavanja.

U ožujku je Grynkewich rekao da naoružani ruski zrakoplovi nadlijeću američke položaje u Siriji gotovo svaki dan.

Ruski mediji pak tvrde da Rusija i Sirija provode zajedničke vježbe protuzračne obrane od srijede i da će trajati šest dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:02