SVE GLASNIJE KRITIKE

Ruski magnat šokiran novom Putinovom idejom: ‘Ta odluka bi nas vratila u 1917. godinu!‘

Upozorio je da neke zemlje koriste sankcije kao instrument za istiskivanje konkurencije pa odluke Moskve moraju biti mudre

Vladimir Potanin

 Vladimir Astapkovich/AFP

Rusija mora smisliti "mudriji" odgovor na sankcije koje joj je Zapad uveo zbog napada na Ukrajinu jer bi mogla naštetiti vlastitom gospodarstvu i izgubiti tržišta koja je dugo razvijala, upozorio je magnat i bivši potpredsjednik vlade Vladimir Potanin.

Premijer Mihail Mišustin rekao je u četvrtak predsjedniku Vladimiru Putinu da je vlada predložila da se tvrtkama koje su napustile Rusiju dodijeli upravitelj.

Detalji tog mehanizma još nisu poznati, ali ruska elita žestoko raspravlja o tome kakva bi trebala biti reakcija Moskve na sankcije Zapada, rekli su dužnosnici i poslovni ljudi.

Putin je rekao da će Rusija ostati otvorena za poslovanje i da se ne namjerava zatvoriti za one koji i dalje žele poslovati. Mnogi ne žele, barem za sada.

Britanska multinacionalna naftna i plinska tvrtka BP odrekla se tako u veljači udjela u ruskom proizvođaču nafte Rosneftu, a mnoge druge kompanije, od McDonald'sa i Coca-Cole do Toyote i IKEA-e, obustavile su poslovanje u Rusiji.

Magnat Vladimir Putanin, najveći dioničar Norilsk Nickela, smatra da bi odgovor Rusije na isključenje iz svjetskog gospodarstva trebao biti pragmatičan.

Potatin je bio prvi potpredsjednik vlade za mandata predsjednika Borisa Jeljcina i jedan od arhitekata procesa privatizacije u 90-im godinama prošlog stoljeća, u kojem je kupio trećinu udjela u Norilsk Nickelu.

„Ne bismo trebali pokušavati 'zalupiti vrata', nego nastojati očuvati rusku ekonomsku poziciju na onim tržištima koja smo toliko dugo razvijali", rekao je Potanin.

Dodao je kako bi nacionalizacija imovine kompanija koje su napustile Rusiju zaledila strane investicije u sljedećim desetljećima.

„To bi nas vratilo sto godina unatrag, u 1917., a posljedicu, globalno nepovjerenje investitora u Rusiju, osjećali bismo desetljećima”, rekao je Potanin.

Upozorio je da neke zemlje koriste sankcije kao instrument za istiskivanje konkurencije pa odluke Moskve moraju biti mudre i promišljene.

"Vidimo da je uvođenje sankcija pogodilo i zapadna gospodarstva. Zato moramo biti mudriji i izbjeći scenarij u kojem bi naše sankcije pogodile nas same", rekao je Potanin.

Pozvao je i na ukidanje ograničenja na devizna plaćanja kuponskih kamata na ruski vanjskih dug, koji po njegovim riječima iznosi ukupno 480 milijardi dolara, jer bi neplaćanje kamata moglo aktivirati zahtjeve za isplatom pune glavnice, objašnjava.

"To u cijelosti vrijedi za velika državna poduzeća", rekao je Potanin. Rusija je u nedjelju priopćila da će isplate po državnim obveznicama ovisiti o sankcijama.

Norilsk Nickel najveći je proizvođač paladija i visokokvalitetnog nikla u svijetu, a zauzima važno mjesto i u proizvodnji platine i bakra i proizvodi i kobalt, rodij, srebro, zlato, iridij, rutenij, selenij, telurij i sumpor.

Kompanija nije obuhvaćena sankcijama, a na ruku joj ide i snažan rast cijena nikla na svjetskim tržištima koji se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile i nehrđajućeg čelika.

Rusko gospodarstvo suočava se s najvećom krizom od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine nakon što je Zapad uveo teške sankcije gotovo cijelom ruskom financijskom i korporativnom sustavu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 20:30