NEOČEKIVANI ZAOKRET

Ruski mediji mijenjaju priču o ratu u Ukrajini, analitičar: To Kremlj dirigira, imaju novi plan

Zapadne medije zaprepastio je niz istupa u kojima poznati Rusi iznose kritike na račun ruske invazije

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Sputnik Via Afp

Zapadni su mediji nedavno zaprepašteno prenosili nastup ruskog vojnog analitičara Mihaila Hodarjonoka, bivšeg pukovnika protuzračne obrane, u kojem je na ruskoj televiziji, u vrlo gledanoj emisiji, otvoreno hvalio ukrajinske vojnike kao visoko motivirane profesionalce spremne umrijeti za svoju zemlju.

Naglasio je i da će se situacija za Rusiju, koja je sada u geopolitičkoj izolaciji, pogoršati jer Ukrajina dobiva pomoć sa Zapada, a kijevske vlasti tvrde da im nije problem mobilizirati i milijun boraca.

Proboj kritičkog uma na ruskoj televiziji? Ili defetizam? Nipošto, kako tumači analitičar britanskog The Sunday Timesa Mark Galeotti, pisac i predavač u području sigurnosne politike i direktor londonske konzultantske kuće Mayak Intelligence. Objašnjava da je to tek dio novog smjera državne propagande te da Kremlj sada rat u Ukrajini nastoji "rekalibrirati" tako da ga stanovništvo doživi kao još jedan veliki domoljubni rat (poput onoga koji su vodili protiv nacističke Njemačke), ne više samo kao "specijalnu vojnu operaciju".

Kremlj se više ne može u svojim porukama javnosti praviti da je na ukrajinskom frontu sve u redu, što je bilo nužno, smatra Galeotti, do velike proslave Dana pobjede 9. svibnja. Ključna propagandna taktika sada je u tome da se stvori neka iluzija pluralizma, ali da se istodobno na različite načine prenese ista poruka koja odgovara vlastima, da Ukrajinci pružaju snažan otpor jer ih podupire Zapad te će stoga to biti dug, težak rat.

"Koliko god to Rusima bilo teško priznati, gotovo cijeli svijet je protiv nas", riječi su Hodarjonoka kojima bi trebao pripremiti teren za teška vremena na vratima. Galeotti napominje da je već postalo standardno objašnjenje da Rusija vodi rat protiv cijelog Zapada, a Ukrajinci su tek topovsko meso ispranih mozgova.

Drugi primjer koji Galeotti navodi u svojoj analizi tiče se teksta objavljenog u Komsomolskoj pravdi, a autor mu je bivši član parlamenta Sergej Markov. On je izveo prilično maštovito objašnjenje demonstrirane snage ukrajinske vojske - ona je, naime, kombinacija "ruskog vojnika, fašističkog zapovjednika i američkog generala".

Galeotti smatra da je autor želio poručiti da, iako ukrajinsku vojsku kontrolira Washington, a oficiri su joj nacificirani pa je "ideologizirana, motivirana i spremna umrijeti i ubiti", ona svoju kičmu zapravo duguje činjenici da su njeni obični vojnici zapravo Rusi. To je u skladu s Putinovom teorijom da Ukrajina nije prava država nego područje koje pripada ruskom biću, pa je sada u ovom ratu "jednako istinito da Rusi pobjeđuju kao i da ne pobjeđuju".

Zašto je nužna promjena propagandnog narativa? Britanski stručnjak ocjenjuje da to može pomoći Putinu da formalno prizna da je u pitanju rat i donese odluku o mobilizaciji rezervista. Također, u ekonomskom smislu, Rusija još nekoliko mjeseci može izdržati na svojim rezervama, kao što mnoge ruske obitelji mogu koristiti ušteđevinu da podmire svoje potrebe unatoč rastu cijena, no do jeseni će to biti iscrpljeno, a tada su lokalni i gubernijski izbori. Očekuje se i rast nezaposlenosti te je moguće da će pritisak javnosti u Rusiji rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:46