PREKRETNICA NA POMOLU

Ruski miljenik i protivnik NATO-a mogao bi doći na čelo EU članice: ‘On je trojanski konj Kremlja!‘

Bliže se izbori koji bi mogli drastično utjecati na rat u Ukrajini

Robert Fico

 Vladimir Simicek/Afp

Slovačka je na prekretnici: hoće li na izborima u jednoj od najčvršćih saveznica Ukrajine pobijediti proruski kandidat? Opći izbori u Slovačkoj 30. rujna bit će test europskog jedinstva po pitanju Ukrajine, piše New York Times. Izborni favorit, bivši slovački premijer Robert Fico, izrazito je proruski orijentiran i protivi se nastavku pomoći Ukrajini.

Dosad je protivljenje pomoći Ukrajini uglavnom bilo ograničeno na marginalne dijelove političke scene europskih zemalja. No ankete u Slovačkoj daju prednost Robertu Ficu, koji je obećao zaustaviti slovačke isporuke oružja Ukrajini, osudio sankcije Rusiji i pobunio se protiv NATO-a.

Dvije strane su u žestokom sukobu, jedni optužuju druge da im kampanju financira Rusija, odnosno NATO. Bivši ministar obrane Jaroslav Naď Ficovu stranku SMER zove ruskim trojanskim konjem. Jaroslav Naď je ovog ljeta ustvrdio da je prema obavještajnim informacijama jedan Slovak koga nije imenovao posjetio Rusiju kako bi dobio novac za SMER - što je izazvalo buru protuoptužbi.

Slovačka je bila prva zemlja koja je Ukrajini poslala rakete za protuzračnu obranu i borbene zrakoplove. Kad bi sada Fico pobijedio, mađarski premijer Viktor Orbán više ne bi bio jedini lider u EU i NATO-u koji se oštro izjašnjava protiv pomoći Ukrajini.

Rusija se raduje, naporno su radili na iskorištavanje Slovačke kao klina za podjelu Europe, kaže Rastislav Kacer, bivši ministar vanjskih poslova. Snažno širenje proruskog stava tumači se velikim nezadovoljstvom javnosti izazvanim međusobnim sukobima prozapadnih slovačkih političara koji su došli na vlast 2020., ali rusofilstvom koje u Slovačkoj potječe još iz 19. stoljeća.

Samo 40 posto Slovaka krivi Rusiju za rat u Ukrajini, dok 51 posto vjeruje da su za rat "prvenstveno odgovorni" ili Ukrajina ili Zapad. U Poljskoj ih 85 posto krivi Rusiju, u Češkoj 71, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja agencije Globsec iz ožujka.

U proruske propagandiste u Slovačkoj spadaju Hlavné správy, popularni antiamerički konzervativni mediji, i kao i bajkerska skupina Brat za brata. Slovački bajkeri povezani su s proputinovskom ruskom motociklističkom bandom Noćni vukovi. Jedan od autora Hlavné správy, Bohuš Garbár, osuđen je ove godine za špijunažu nakon što je snimljen kako uzima novac od ruskog vojnog atašea, koji je u međuvremenu protjeran. Slovački umjetnik Peter Kalmus (70) kaže da su ga prošlog mjeseca pretukli članovi te bajkerske grupe nakon što je uništio sovjetski ratni spomenik u Košicama u znak prosvjeda protiv ruskih zločina u Ukrajini.

Raspoloženje u Europi se mijenja, tvrdi Ľuboš Blaha, bivši član heavy metal benda i autor knjiga o Lenjinu i Che Guevari, sadašnji zamjenik čelnika Ficove političke stranke, SMER. Za njega je rat u Ukrajini "rat američkog imperija protiv ruskog imperija". Ľuboš Blaha je na društvenim mrežama jedan od najglasnijih i najutjecajnijih zagovornika Rusije. Liberalnu predsjednicu Zuzanu Caputovu redovito proziva za navodni fašizam, a za proukrajinske ministre tvrdi da su "američke marionete". Uvjeren je da će uskoro većina zemalja biti protiv naoružavanja Ukrajine, posebno ako Donald Trump ponovo bude izabran za američkog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:02