SERGEJ ŠOJGU

Ruski ministar obrane opravdava ruski zastoj u Ukrajini: ‘Namjerno usporavamo ofenzivu, evo zašto...‘

Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je Rusija izgubila zamah nakon što je naišla na snažan ukrajinski otpor

General Valerij Gerasimov i ruski ministar obrane Sergej Šojgu

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik Via Afp

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu u Ukrajini kako bi omogućila civilima da se evakuiraju, dok viši sigurnosni dužnosnik tvrdi da Moskva u tromjesečnom ratu nije "opterećena rokovima".

Njihovi komentari signalizirali su da Rusija ne vidi da će brzo doći kraj ratovanju, dok nastoji otkloniti bilo kakav dojam da je iscrpljena a da je skupa "specijalna vojna operacija" u zastoju, ocjenjuje agencija Reuters.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je Rusija izgubila zamah nakon što je naišla na snažan ukrajinski otpor te da je pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi.

"Proglašava se prekid vatre i stvaraju humanitarni koridori kako bi ljudi izišli iz okruženih područja", rekao je Šojgu u televizijskom intervjuu na 90-i dan rata.

"Naravno, ovo usporava korak ofenzive, no radimo to namjerno kako bismo izbjegli žrtve među civilnom populacijom", rekao je ministrima obrane Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnom savezu Rusije i pet bivših sovjetskih republika.

U odvojenim komentarima, Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća sigurnosti predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će se ispuniti svi ciljevi predsjednika Putina u Ukrajini jer je istina na ruskoj strani.

"Nismo opterećeni rokovima", rekao je u intervjuu u kojem je ponovio stav Rusije o denacifikaciji Ukrajine, nešto što Kijev i zapad niječu kao lažni izgovor za rat.

"Nacizam mora biti 100 posto izbrisan ili će ponovno podići svoju glavu u Europi za nekoliko godina, na još ružniji način", rekao je Patrušev.

Unatoč Šojguovim komentarima o poštedi civila, Ujedinjeni narodi su zabilježili 3930 civilnih žrtava tijekom sukoba.

Rusija ponavlja da ne cilja civilna područja i optužuje Ukrajinu, bez dokaza, da koristi ljude kao "ljudske štitove".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 03:44