MEĐUNARODNE SANKCIJE

Ruski ministar prijevoza: U inozemstvu je zaplijenjeno 78 naših aviona koji nam neće biti vraćeni

Saveljev je rekao da Rusija koristi primjer Irana u sličnoj situaciji kada je u pitanju servis zrakoplova.

Ruski avioni/Ilustracija

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Sedamdeset i osam ruskih zrakoplova je zaplijenjeno u inozemstvu, rekao je ministar prijevoza Vitalij Saveljev u utorak prema agenciji Interfax, što je dio posljedica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcije su prekinule uvoz većine zrakoplova, dijelova i usluga u Rusiju, čije zrakoplovne kompanije unajmljuju 515 zrakoplova iz inozemstva.

"Izgubili smo 78 aviona", rekao je Saveljev i dodao da je riječ o letjelicama koje su zaplijenjene u inozemstvu i neće biti vraćene u Rusiju.

Rusija je usvojila zakon koji zrakoplovnim kompanijama dopušta da zrakoplove unajmljene u stranim tvrtkama dodaju u ruski registar zrakoplova, što kompanije oklijevaju učiniti jer se boje da bi to moglo ugroziti njihove veze s međunarodnim partnerima.

Rusija je imala 1367 zrakoplova kada su uvedene sankcije, a gotovo 800 njih je sada dodano u državni registar zrakoplova, rekao je Saveljev ne kazavši točno koliko njih je unajmljeno u inozemstvu.

Gotovo svi zrakoplovi Boeing i Airbus koje koriste ruske zrakoplovne kompanije bili su registrirani na Bermudskim otocima ili Irskoj, no prije tjedan dana su te zemlje ukinule tu mogućnost za sve zrakoplove kojima upravljaju ruske tvrtke.

Saveljev je rekao da Rusija koristi primjer Irana u sličnoj situaciji kada je u pitanju servis zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2022 11:22