PRAVI 'GUSAR'

RUSKI MORNAR NAPIO SE KAO LETVA PA ZABIO BROD U ŠKOTSKU Istraga otkrila kako je pola litre ruma kumovalo havariji broda od 7000 tona

 Printscreen: Youtube

Ruski časnik koji je bio dežuran na mostu broda Lysblink Seaways kad se nasukao na obalu Škotske, prije svoje smjene strusio je pola litre ruma, otkrila je istraga, a prenosi Independent.

Teretni brod dug 129 metara i težak 7000 tona 18. veljače ove godine bio je na putu iz irskog Belfasta u norveški Skogn kad je "zapeo" na zapadnoj obali Škotske kod Kilchoana . Časnik na dužnosti, 36-godišnji Rus, u svojoj kabini popio je pola litre ruma, čime je unio u svoje tijelo osam puta više alkohola od dopuštenog i time uzrokovao stanje "nedovoljne pozornosti". Zbog toga je brod pri punoj brzini nasukao na kamenitu obalu gdje zbog lošeg vremena ostao dva dana.

Šteta na brodu bila je toliko teška da su ga morali poslati u rezalište, a zbog proboja trupa u more je iscurilo 25 tona goriva, otkrilo je izvješće Odjela za pomorske nesreće.

Istraga je također otkrila da navigacijski sustav na brodu, čiji alarm je mogao upozoriti posadu na činjenicu da sa smjerom kretanja nešto nije u redu i da je časnik očito onesposobljen, nije bio uključen.

Iako se alarm povezan s radarom oglasio svakih 6 minuta pijani časnik bi ga odmah isključio bez da ustane sa stolice. Usprkos pravila o nultoj toleranciji na alkohol, brod Lysblink Seaways imao je maleni dućan u kojem je sve vrvjelo od alkoholnih pića, poput vina, piva i "žestice". Nakon nesreće na brodu su pronađene brojne prazne limenke i flaše koje sugeriraju da je posada često znala previše popiti.

Glasnogovornik kompanije DFDS koja je vlasnik broda rekao je za medije: "Ovo što se dogodilo je vrlo neodgovorno. Imamo vrlo jasnu policiju nulte tolerancije na alkohol. Časnik u pitanju dobio je otkaz i nadamo se da ovo neće uništiti inače dobru reputaciju tvrtke. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 07:13