GLASOVI OTPORA

Ruski nacionalistički general traži Putinovu ostavku: ‘Huškaš na rat, a nitko nam ne prijeti! To je zločinačka politika‘

Umirovljeni general-pukovnik Leonid Ivašov napisao je otvoreno pismo u kojem je osudio Putinovu "zločinačku politiku izazivanja rata"

Leonid Ivašov i Vladimir Putin

 AFP

Najviše rangirani umirovljeni ruski general upozorio je Vladimira Putina da ne ulazi u rat s Ukrajinom, optužujući ruskog čelnika da stvara umjetni sukob kako bi odvratio pozornost od svojih domaćih problema.

General-pukovnik Leonid Ivašov napisao je otvoreno pismo pod naslovom Uoči rata u kojem je osudio Putinovu “zločinačku politiku izazivanja rata”, unatoč tome što Rusija nije suočena ni s kakvim “kritičnim prijetnjama”, prenosi Al Jazeera.

Rijetki izljev unutarnjeg neslaganja dolazi u vrijeme kada francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kremlju razgovora o krizi s Putinom i dan nakon što je savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jake Sullivan rekao da bi do invazije mogla doći “bilo koji dan” uz “ogromnu ljudsku cijenu”.

General Ivašov, koji se povukao iz vojne službe i aktivan je u politici kao predsjedavajući Sveruskog časničkog sabora, prethodno je bio Putinov šef vojne suradnje u Ministarstvu obrane.

Žestoki kritičar Putina

U otvorenom pismu na web-stranici skupštine rekao je kako se boji da će Rusija postati “parija svjetske zajednice” ako se pokrene invazija te je pozvao Putina da podnese ostavku.

Odlikovani general, jedan je od najcjenjenijih i najagresivnijih generala u ruskom Ministarstvu obrane i poznat je kao tvrdokorni nacionalist koji još uvijek zagovara sovjetski sustav i blizak je ostacima Komunističke partije. Otkako ga je Putin otpustio 2001. godine, postao je žestoki kritičar ruskog predsjednika – i često ga je pozivao da podnese ostavku jer je bio previše 'mekan' i štitio korumpiranu elitu na račun javnosti, optužujući ga za “zločine protiv Rusije”.

Njegova posljednja intervencija pokazuje da, unutar Rusije, postoji barem nešto protivljenja ulasku u rat s Ukrajinom, a dolazi nakon što je 5.000 građana potpisalo peticiju tražeći od Putina da prekine sukob.

Ivašov je rekao: “Što se tiče vanjskih prijetnji, one su svakako prisutne. Ali, prema našoj stručnoj ocjeni, one trenutno nisu kljucne, izravno ne ugrožavaju postojanje ruske državnosti i njezine vitalne interese”.

Komentirajući pismo, stručnjak za Rusiju sa Stanforda Michael McFaul, koji je prethodno bio američki veleposlanik u Rusiji, rekao je: “Ovo je velika stvar. Ruski generali se obično ne uključuju u debate o javnoj politici, osobito ne oni poput Ivašova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:19