ODMETNUTI POLUOTOK

RUSKI NAPAD Oklopnjacima upali u bazu i Ukrajincima vezali ruke UKRAJINA 'Povlačimo se s Krima!'

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov naredio je povlačenje ukrajinskih vojnika s Krima
Ukrainian soldiers load weapons and amunition into trucks at the Ukrainian marine battalion in the Crimean city of Feodosia on March 23, 2014. Elite Russian troops firing into the air and backed by armoured vehicles stormed a Ukrainian airbase in Crimea on Saturday as Russia's defiant march across the rebel peninsula rolled on despite sanctions and growing global isolation.AFP PHOTO/ DMITRY SEREBRYAKOV
 AFP

Ruske postrojbe preuzele su kontrolu nad mornaričkom bazom u Fedoziji na Krimu, što je treći takav napad u svega 48 sati, tvrde ukrajinski dužnosnici, prenosi BBC.

Glasnogovornik ukrajinske obrane Vladislav Seležnjov kazao je da su Rusi napali bazu iz dva smjera, koristeći oklopna vozila i šok-granate.

Zatim su okupili zatočene ukrajinske vojnike, a časnicima vezali ruke.

Rusije je preuzela kontrolu nad većinom pomorskih baza na Krimu, sve više stežući stisak na odmetnutom poluotoku.

Vojnici iz baze Fedozija kazali su za Reuters da je bilo ispaljenih metaka i potvrdili su da se baza nalazi pod ruskom kontrolom.

Reporter BBC na Krimu kaže da ruske snage potpuno kontroliraju bazu, a ukrajinski vojnici su odvedeni.

Fedozija je bila jedna od posljednjih pomorskih baza pod zapovjedništvom Kijeva. Još dvije baze zauzete su u petak. Ruski dužnosnici ističu da se njihove trobojne zastave nalaze na 189 ukrajinskih vojnih postrojenja na Krimu.

Ukrajina povlači svoje vojnike s Krima

Ukrajina će povući svoje vojnike s Krima suočena sa stalnim provokacijama ruske vojske, izjavio je u ponedjeljak predsjednik ukrajinskog parlamenta i vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov, a prenose ukrajinski mediji.

"Nacionalno vijeće za obranu i sigurnost Ukrajine naredilo je ministarstvu obrane da provede premještanje vojnih postrojbi na Krimu i evakuaciju njihovih obitelji", dodao je on.

Turčinov je rekao u parlamentu nakon što su ruski vojnici ušli u ključnu ukrajinsku mornaričku bazu nedaleko od Feodosije da je takva odluka donesena zbog "prijetnje životima i zdravlju naših vojnika" i njihovih obitelji.

Nekoliko dana ranije zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk izjavio je da se ne planira odlazak ukrajinske vojske s Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:26